Poticanje istraživanja za potrebe gospodarstva

Hrvatska zasad broji 80 projekata od kojih su neki već aktivni, neki su u proceduri, a ukupno "teže" 16,5 milijuna eura. Od te svote , iz Europskih fonova, preko programa PHARE i IPA, osigurano je preko devet milijuna eura. Riječ je o 7. okvirnom programu, skraćeno nazvanom FP7. Navedene brojke svjedoče koliko su Hrvatske institucije uznapredovale na polju znanosti. Velika većina projekata odnosi se na razvijanje istraživanja potencijala, a tek manji dio su znanstveni projekti. Ovi su podaci i stavovi izneseni na Okruglom stolu koji je održan u sklopu 6. Znanstvenog sastanka Hrvatskog fizikalnog društva koji je u Primoštenu okupio oko 250 sudionika iz zemlje i svijeta...

Poticanje istraživanja za potrebe gospodarstva
 
 Izvor: Vjesnik

 
Aktualni europski znanstveni, istraživački i tehnologijskiU Primoštenu je održan 6. Znanstveni sastanak Hrvatskog fizikalnog društva program FP7 traje do 2013. Ukupni progračun iznosi čak 50,5 milijardi eura, dok se još 2,7 milijardi eura odnosi na petogodišnji program nuklearnih istraživanja.
 
Hrvatska je, kao i EU, postavila visoke ciljeve projekta FP7 koji su sadržani u poticanju istraživanja za potrebe gospodarstva, podržavanju konkurentnosti hrvatskog gospodarstva kroz istraživanja i tehnologijski razvoj.
 
Stručnjaci su upozorili i na problem zapošljavanja stručnjaka iz inozemstva.

Pozdravljena je najava da se u resornom ministarstvu upravo radi na pisanju preporuka kako bi se stranci mogli brže i brojnije zapošljavati u hrvatskim znanstvenim ustanovama.