Razgovor kraći od minute do četiri puta skuplji?

Dva do četiri puta skočit će telefonski račun građanima koji preko mobitela u pravilu razgovaraju kraće od jedne minute, razotkrili su novi cjenici T-Mobilea, Vipneta i Tele2. Do tog poskupljenja, koje je izazvao Vladin namet od 6 posto na mobilne usluge, doći će ne stoga što su operateri mijenjali cijene, već zato što su promijenili način njihove naplate. Obračunsku jedinicu od 15 sekundi zamijenili su sa 60 sekundi za prvu minutu razgovora i po sekundu u svakoj idućoj, odnosno točno onako kako je do sada Tele2 naplaćivao svoju uslugu Tarifica. "Opet imamo slučaj da ako želimo kupiti četvrt kilograma jabuka, moramo platiti cijeli kilogram jer mobilni će operateri čim nekoga nazovete, to naplatiti kao punu minutu razgovora", izjavila je predsjednica društva Potrošač Jadranka Kolarević, koja dodaje da se to smije napraviti samo ako tom promjenom nisu obuhvaćene sve tarife mobilnih operatera ...


MODERN TALKING
 
Razgovor kraći od minute do četiri puta skuplji?

 
Piše: Bernard Ivezić / Poslovni dnevnik
Izvor: Poslovni.hr, Monitor.hr

 
Neslužbeno doznajemo da će mobilni operateri zbog novog nameta od 6 posto početi češće mijenjati tarife, svakih tri do šest mjeseci. Nisu sigurni hoće li time pokriti trošak Vladina nameta.

U HAKOM-u ne mogu reći da je došlo do poskupljenja zbog izmjene obračunske jedinice jer to ovisi o navikama korisnika.

 
Regulatorska analiza
 
"Analiza tržišta pokazuje da građani imaju izbor i da mogu promijeniti operatera ili izabrati drugu tarifnu opciju, a na operaterima je da procjene koja im je najbolja taktika", kažu u regulatoru, pojasnivši da su zbog tržišne utakmice maloprodajne cijene mobilnih usluga u padu posljednjih nekoliko godina.