Zov planine

 

Bernard Jurišić: Dalmacija

"Dalmacija je komplicirana. Surova. Tvrda. Glasna. Zatvorena.
Kako tuđem čoviku objasniti zašto i kopno i otoci i more i nebo plaču zbog jednog pjevača? Kako mu objasniti zašto cijeli grad slavi Wimbledon kao da je njegov? Kako mu objasniti sve te sportaše, pjevače, književnike, glumce, umjetnike? Kako mu objasniti morske orgulje, klape, dubrovačke zidine, Dražena, Jugoplastiku? Kako mu objasniti Hajduka?
Kako mu objasniti tu ludu glavu koja će izazvati na dvoboj svaki zid koji vidi ispred sebe? Nevažno koliko visok. Taj mentalni sklop kojemu nikad ne smiješ reći da je nešto nemoguće? Jer će ti dokazati da nije. Kako mu objasniti da tu nema sredine? Da ili daješ sve što imaš ili ne daješ uopće. Kako mu objasniti da je srce tu uvijek jače od razuma? Čak i na vlastitu štetu.
Kako tuđem čoviku objasniti fjaku, dišpet ili južinu? Kako mu objasniti zašto se tu emocije ne skrivaju, niti ih se srame? Kako mu, kojim riječima i kojim jezikom, objasniti što to veže dalmatinske ljude?
Kako mu objasniti Olivera? Mišu? Arsena? Cocu? Smoju? Tomislava Ivčića? Tomislava Ivića? Tonija Kukoča? Ivana Balića? Stipu Božića? TBF? Daleku obalu? Borisa i Dina? Gendu i Višnjića? Blanku i Gorana? I tisuće i tisuće drugih. Velikih. Veličanstvenih.
Dalmacija je jednostavna. Nježna. Mekana. Tiha. Otvorena.
I kad god mu ne budete znali objasniti, pokažite mu ovu sliku. Ili neku drugu.
Šaka suza vrića smija.
Iskrena i čista emocija.
To je Dalmacija."

FB Bernard Jurišić
 

Gulp!

Cvjećarnica Dugi Rat, sinoć, negdje na "Sinaju"..   U očekivanju Godota / Waiting for Mr.Godot
 

Finilo je Dugoratsko lito

Finilo je i Dugoratsko lito. Ljetni kulturni događaji, festivali, izložbe, predstave, druženja,  predstavljanja, pučke fešte, kultura u manjoj ili većoj "dozi" u našim malim mistima, za osvježenje u sparnim večerima. Unatoč gužvi, prometalima, vrućini, svim radnim ili domaćinskim obvezama, zamoru, umoru, moru!, fjaki, tlaki,.. ili bolje - usprkos svemu tome!
Ali ne, nije još finilo.. Lito. Ako ćemo pravo, sada je tek najbolje! Gužve su nas minule, plaže (ne)popunjenošću opet idealne za domaći svit, već umoran od afitavanja,  skuža i akuža. More je toplo ko na vrhuncu srpnja. Jutarnja bonaca kao iz razglednice HTZ-a. Kava s nikad slađim pogledom. Novine bez Šeksa,.. Ma milina, kažem Vam. I možemo sve to platit. (Jer većina je još uvijek gratis..). I do Omiša opet stigneš za 5-10 minuta. Udrugari iz Jesenica sada više ne bi brzu cestu. Opet se može bezbrižno s malom šotobraco prošetavat kalama, možeš komodno čak i na večeru s prijateljima u našeg Marina, ili pak solo na šank u Ivice & Mate, na manistru sa šalšom. Na parkingu mista koliko hoćeš.. Uskoro će jematva, pa masline,.. ali nećemo sad o Mati sa slike i o tome. Jer lito je tek počelo. Za nas.. Domaće. Još da je ostalo zeru godišnjeg..
 

Galebova modna revija

Modni trendovi, nove Galeb, GLB i Adriatic kolekcije, prirodni i prozračni materijali, modna pista na rubu mora, atraktivni modeli i uvijek isti "influenceri" u publici, večeras od 20:30 sati u kampu Galeb, upućeni kažu da dolazi i Franka. Bez Vedrana. :-)

Naravno, riječ je o tradicionalnoj modnoj reviji omiške tvornice trikotaže "Galeb". Još da kapne i kakva povišica vrijednim djelatnicama za "probijanje norme"..
 

Dragan Žuvela: Dalmacija

"Narod u RH, a posebno u Dalmaciji, nema elementarnu racionalnost i analitičnost za vidit niti ko im radi o glavi niti širu sliku. Emocije su, nažalost, jedino šta 'narod' ima te one često još pogoršaju stvari, uzrokuju racionalno slipilo i bivaju zlouporabljene od strane političkih i interesnih aktera."

FB Dragan Žuvela
 

Onda, idemo? Idemo!

Dugi Rat, sinoć, negdje na "Sinaju"..   U očekivanju Godota  / Waiting for Mr.Godot
 

Poci i Skenderu treće 'Trstike'!

Na trećem svjetskom prvenstvu u popularnoj dugoratskoj igri u moru "Trstike", organiziranom prošlog vikenda na dugoratskoj plaži, trijumfirali su Mario Pocrnja Poco i Ivan Skender. Spoj iskustva i mladosti nadigrao je u finalu favorite turnira i prošlogodišnje pobjednike, ekipu imena “Tandem" koju čine dugoratski dvojac Tona & Terry. Lokalni momci, koji inače uživaju u sportskim aktivnostima na mjesnoj plaži, nisu imali šanse protiv junaka iz Omiške ulice. Poco & Skender su suvereno osvojili ovogodišnje "Trstike" i upisali se u povijest ovog dugoratskog sporta. Na dvodnevni se turnir prijavilo na desetke ekipa, a njihovo se nadmetanje protegnulo dugo u noć u petak i subotu. Prvenstvo je ponovno privuklo velik broj zainteresiranih gledatelja, među njima i mnoštvo stranih gostiju, koji su sa zanimanjem pratili zbivanja na sportskom terenu u moru. Pohvale organizatorima i svim sudionicima turnira, a posebne čestitke finalistima i pobjednicima, naravno!
 

Ča je život vengo..

Kava, novine, hladovina s pogledom, jer valja se čuvat ovog ludog sunca i zvizdana koji lupa kao lud već od desete ure, pa sve do sumraka. Valja se dostatno hidratizirat, malo informirat, ne škodi štogod šesnog i sinjat, pa i koju popričat sa sviton, proljudekat malo, reć koju o Bilima i tankim šansama večeras, progrintat o manjku ladovine na Oriju, razbijenim klupama i vandalima koje ne vide naši elitni komunalci i spomenit staru funtanu na Oriju niz koju ni kap od stoljeća sedmog da poteče..  
- Nema toga u Kopenhagenu, ni na velikim jezerima Ontarija.. - prisnaže sa susjednog stola braća Balota..
Ali dobro je, godišnji je, ne valja se nervirat.. Vanka je vruće za popizdit, a ovdje ima i lada i bave i kave i piva, ma pusti me stat.. još Sportske i Jutarnji pa će i ručak. Mali je već od jutros dvaput vižita vršu, možda se i naša koji lipi bokun...
Ča je život vengo..
A navečer, vaterpolo u portu Orija, možda bude malo sriće večeras, možda bude golova, dosta smo ljubili grede i stative..  A ako opet bude sve po starom, svratit ćemo na plažu, do konobara, na čašicu, dvije. I potom gledat dugo u pučinu. I zvizde.
A možda odnekud svrati i Ona.. i sve procvate.
 

Milu i Malduka možete kupiti i u Zvone

Lijepa vijest za konzumente Poljičkog i Omiškog piva stigla je danas iz dugoratske pivovare "Barilo". Od sada njihovo uberpopularno, ukusno, odlično i pravo "lokalpatriotsko" pivo Milu i Malduka možete kupiti i u najvećem diskontu pića u okolici, u Diskontu pića "Zvonimir" u Omišu, po vrlo popularnim (i povoljnim!) cijenama. Pa eto ako ste negdje u spizi u blizini, a tili bi ponit najdražem koju Milu ili najdražoj Malduka za po doma, slobodno navratite do "Zvone".
 

12. Gusarska Bitka Omiš 2018.

Subota, 18.8., od 18 sati, Gradska luka Omiš
12. Gusarska Bitka Omiš 2018.
Organizator: KPU Omiški gusari

Voljeli ili ne omiške stare, drevne barabe i lezilade kojima je od okopavanja vinograda i maslinika te sadnje kupusa i rašćike (ta vidi se da ovo piše Poljičanin :-) i brige oko ruža omiških lakše bilo pljačkat po moru sve na što bi sagittama i ostalim barčicama naletili, te tako zajebavat sav "pošteni" svit od Cavtata pa do Trogira i dalje, uprizorenje, "rekonstrukcija" Gusarske bitke iz 13. stoljeća, između omiških gusara i Mlečana, prava je atrakcija za naše drage goste i djecu, spektakl koji ipak izaziva nemali grč u želucu svim boljim poznavateljima naše povijesti. Sve u svemu pravi romansirani doživljaj za sve.. osim možda za malčicu grintavi lokalni svit, "domorodce" kojima se ne da i 12. put gužvat s 10-tak tisuća Jack Sparrowa po ludom, krcatom gradu, koji u onim tužnim izvansezonskim danima (još domalo pa će i oni) kao da preko noći cijeli iseli u Irsku, a Fošal i pjacete prekriju ružmarin, kiše i šaš..
U gusarskoj bitci svake godine sudjeluje više od stotinu naoružanih gusara, Mlečana, i pripadnika ostalih povijesnih postrojbi, Dubrovčana, Korčulana, Kliških uskoka.. Scenario je ko iz hollywoodskih filmova,  Mlečani na velikom jedrenjaku uplovljavaju u luku, a gusari s malih brodica ih napadaju. Sijevaju sablje, čuju se pucnjevi kubura i gusarskih topova. Neustrašivi Omišani, predvođeni knezom Maldukom, odnose pobjedu nad brojčano nadmoćnijim neprijateljem. Papin izaslanik Akoncije preklinje Omišane da mu poštede život, predaje im škrinju s blagom, te se obvezuje da će Mlečani ubuduće plaćati plovidbu Bračkim kanalom. Nakon bitke slijedi proslava veličanstvene pobjede s gusarima uz uživo glazbu do kasnih noćnih sati. Ulaz je besplatan, a ni izlaz se ne naplaćuje. Di ćeš bolje i jeftinije!

U petak, dan prije središnje bitke, održati će se ‘Dan malih gusara’, u sklopu kojeg će mališani uživati u gusarskim sportskim igrama, a imat će priliku upoznati i “prave” gusare. Uz to, Kliški uskoci će sve okupljene podučiti gađanju mete pomoću luka i strijele, a Šarenko je garancija dobrog provoda. Večer je rezervirana za koncert Trio Gušta na Toreti u organizaciji KPU “Omiški gusari”.
 
U Dugom Ratu u petak, 17. kolovoza 2018. s početkom u 18 sati održava se AeroPress Championship, prvo državno natjecanje u pripremi filter-kave AeroPress metodom. Samo natjecanje organizira kafić Malo Misto Coffee&Pastry na Oriju u suradnji s pržionicom kave Orich Coffee Roasters iz Dugog Rata, a pobjednik će dobiti priliku otputovati u Sydney u Australiji gdje će odmjeriti snage s drugim baristima iz cijeloga svijeta. Ljubiteljima kave kafić Malo Misto Coffee&Pastry na Oriju već je omiljena i dobro poznata lokacija. Braća Kapuralić veliku su zaljubljenici, a i meštri, priprave kave. Aromatičnih zrna kave u Dugi Rat dolaze iz Etiopije, Kolumbije i Brazila, gdje se prže u pržionici Orich Coffee Roasters u Dugom Ratu, a serviraju ljubiteljima u popularnom plažnom kafiću Malo Misto Coffee&Pastry na Oriju. Tko će u Malom Mistu "aerospressati" najbolju kavu i otputovati u Sydney na nastavak natjecanja barista saznati ćemo u petak. Ivane, Frane, gdje se treba pribilježiti za "tasting" kava s natjecanja?
 

Priča o šoferu Anti, ljudini iz Sućurca

Proteklih nekoliko dana "Slobodna Dalmacija“ i nekoliko dalmatinskih portala donijeli su priču o nesvakidašnjoj i lijepoj gesti jednog Prometovog vozača koja nam vraća vjeru u ljudskost i ljude, čak i u ovoj svakodnevnici kada je čovjek čovjeku - vuk. Radi se o Anti Bonacinu (34) iz Kaštel Sućurca, ujedno i časniku u DVD Mladost. Pismo čitatelja koji je svjedočio gesti Ante Bonacine je u nastavku članka..
 

2. Dani Omiške ulice

Susjedi u Omiškoj ulici u Dugom Ratu i ove su godine za sebe i svoje goste i prijatelje u petak, 10.08.2018. priredili vrhunsku zabavu, pravu veliku "dobrosusjedsku" feštu! A sve je krenulo lani idejom nastalom uz čašicu razgovora u lokalnoj konobi "Kadić"..
- Ajmo napravit feštu za sve iz naše ulice?
- Zašto ne? Ajmo!    
- I bi tako!
O velikoj fešti u OMIŠKOJ ULICI u Dugom Ratu lani su se raspisali i portali, o fešti u Dugom Ratu izvještavala je i “Slobodna Dalmacija”. I ove su godine lutajući reporteri svratili na bevandu, pa će valjda uskoro biti i nekog kvalitetnijeg prigodnog slova..
"DANI NAŠE ULICE" postaju tradicionalna dugoratska manifestacija. Sloge, tolerancije i prijateljstva u Omiškoj ulici u Dugom Ratu ne fali, a koja kuna za feštu među susjedima uvijek se da i u ovoj našoj vječnoj krizi pronaći..
Bilo je svega lipog u petak u Omiškoj ulici: nekoliko stotina veseljaka i njihovih gostiju, uvijek za feštu i druženje spremnih, kašete tužnih srdela koje su se veselo okrećale na gradelama, čak pet Poljičkih soparnika ispekla je vrijedna domaćica, a nije falilo ni ruku za ispeć gradele i gradele pune mješanog mesa, a tek torte i slatko..
Piva i osvježenja nije falilo za sve žedne, dobrog vina i bezalkoholnih pića također, a sve GRATIS zahvaljujući vrijednim organizatorima i prijateljima i donatorima kojima se i na ovaj način od srca ZAHVALJUJEMO (..jer njihovo je Kraljevstvo nebesko!!), a sparinu ljetne večeri dodatno su užarili DJ Čapo, DJ Kike i MC Leso izborom glazbe koji je navodio na pjesmu i ples.. i na još ponešto..
I sinoć je na after partiju bilo lipo, ali puno tiše, podružili smo se opet među sobom i lipo išćakulali, okrjepili lipim bokunima i čašicama dobrosusjedskog razgovora..
Planirali smo se i večeras opet malo na našoj ulici družiti, ali nećemo. Presjekao nas je jutros sve iznenadni odlazak našeg dragog susjeda STRUJE..
Tako to ovdje biva.. Druženje, fešta, pisma, vriće smija, pa šaka suza,.. Život u Dalmaciji. Život u Omiškoj ulici.
 

Ribarska noć na Dućama

Evo lipe zabave i u Dućama. Ribarska noć u organizaciji vrijedne mladosti iz Društva prijatelja Hajduka Duće - Dugi Rat. Da nemam večeras after-party u svojoj ulici, ovdje bi bio..