Položaj liječnika ili kako su još jednom zakazali mediji

Koordinacija hrvatske obiteljske medicine, točnije oko 300 liječnika opće medicine, ovih su dana uputili otvoreno pismo premijeru Sanaderu, u kojem ga izvještavaju o položaju u kojem su se našli nakon famozne zdravstvene "reforme". Pismo prenosimo u cjelosti s portala pollitika.com... U svjetlu dosadašnjih događanja vezanih uz reformu zdravstva imamo intelektualnu i moralnu potrebu skrenuti Vam pozornost na činjenice koje ste do sada imali priliku čuti. Vama i cjelokupnoj hrvatskoj javnosti, prezentirana je samo jedna "istina" od strane trenutnog ministra zdravstva, gospodina Darka Milinovića...

Položaj liječnika ili kako su još jednom zakazali mediji

Piše: daisy / pollitika.com
Izvor: pollitika.com

Poštovani,

u svjetlu dosadašnjih događanja vezanih uz reformu zdravstva imamo intelektualnu i moralnu potrebu Darko Milinovićskrenuti Vam pozornost na činjenice koje ste do sada imali priliku čuti.

Vama i cjelokupnoj hrvatskoj javnosti, prezentirana je samo jedna "istina" od strane trenutnog ministra zdravstva, gospodina Darka Milinović.

Reforma zdravstva je samo financijska reforma poslovanja Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. Strukturalne promjene sveukupnog zdravstvenog sustava Republike Hrvatske zahtijevaju konsenzus struke, kako primarne, tako i specijalističko-konzilijarne.

Bez relevantnih konzultacija sa liječnicima iz prakse, bezglavo se pokušava cjelokupnu obiteljsku medicinu natjerati na model rada iskonstruiran u glavama doktora-birokrata koji ne rade u ordinaciji opće/obiteljske medicine.

Poznato je da naša struka pokriva cjelokupnu populaciju Republike Hrvatske i svakodnevno nesebično i s minimalnim pomagalima rješava mnogostruku zdravstvenu problematiku.

U društvu s 8% fakultetski obrazovanih građana znanje je ono što bi se trebalo poštovati i tomu težiti. Obmanjujući javnost, trenutni ministar zdravstva tvrdi da mi, obiteljski liječnici, ne radimo i da će nas on natjerati da napokon zaradimo svoju plaću. Na tragu toga, jedina smo profesija od koje se očekuje da ne traži svoja prava jer "na vama je samo da radite"!

Želimo naglasiti veliko nezadovoljstvo položajem liječnika u današnjem društvu i posvemašnjim omalovažavanjem znanja i rada u ordinacijama opće/obiteljske medicine. Financijski osiguran doktor, bez straha od prijetećih kazni, može potpuno rasterećen istinski voditi brigu o svom pacijentu.

Godinama je udio zdravstvenog proračuna za našu struku kontinuirano opadao, kapitalno investiranje je bilo usmjereno prema bolnicama, a mi smo jednostranom odlukom postali "privatnici" bez mogućnosti odlučivanja o našoj sudbini.

O nama i za nas je odlučivala birokratska struktura HZZO-a što je ovu struku dovodilo u neravnopravan položaj i konstantno slabilo interes mlađih kolega za rad u ordinacijama opće medicine.

Neki predstavnici naše građanske inicijative, sada Udruge, javno su prozivani kao "vođe pobune", svi kao neradnici, a javnosti se to prezentira kao neosporna činjenica da kršimo Zakon RH i tvrdi se da zakidamo državni proračun.

Smatramo to manipulacijom javnosti i flagrantnim pritiskom na slobodu građanskog prosvjeda, posebice jer ne kršimo niti jedan Zakon RH.

Zar je moguće da u današnje vrijeme, za koje bih želio vjerovati da je na tragu demokratskih vrijednosti razvijenih država kojima težimo, jedan ministar dozvoli sebi pravo zahtijevati od nekoga bespogovorno izvršavanje nametnutih obveza?

Birokratskim metodama, zastrašivanjima i medijskim pritiskom se pokušava zatirati slobodu mišljenja i govora, djelovanja i organiziranja, što je presedan kojemu nema ravna u razvijenim demokracijama.

Kao neosporan dio intelektualne sredine ne pristajemo na šutnju i želimo skrenuti pozornost i Vas i javnosti na mnogobrojne probleme, ali ujedno biti i sudionici promjena u cilju oporavka cjelokupnog zdravstva, posebice njegovog osnovnog i nezaobilaznog dijela - opće/obiteljske medicine.

Kontinuiranim pritiscima onemogućava nam se psihička smirenost kako bismo se posvetili svom poslu i svojim pacijentima, kao i više od 140 zakona, podzakona, pravilnika i uredbi koje onemogućavaju koncentriran rad i iziskuju izniman nemedicinski angažman.

Kao fakultetski obrazovan dio društva svjesni smo svoje odgovornosti, te u posvemašnjoj krizi morala nudimo iskren i pošten pristup našim pacijentima i brigu o njihovom tjelesnom, ali i psihičkom zdravlju.

Spremni smo podijeliti odgovornost i zajedničkim dogovorima s ministrom ponuditi razmišljanja i ideje nas praktičara koji se svakodnevno susrećemo s problematikom, ne samo cjelokupnog zdravstva, nego i društva u cjelini, a u korist pacijenata koji u nas imaju povjerenja, jer smo im svakodnevno dostupni, bez naručivanja i listi čekanja.

Pratila sam malo medije nakon što je pismo poslano svim redakcijama, ali sam samo u Novom listu pronašla sažetak ovog pisma.

Je li moguće da su svi mediji pod tolikom kontrolom da smiju objavljivati samo "istinu" ministra zdravstva, ili je pak riječ o totalnom krivim ljudima na uredničkim mjestima?

Nekako mi nemoguće izgleda da je ista bolest zahvatila baš sve redakcije, pa sam sklonija vjerovati u kontrolu. Pitam se je li moguće da nakon 19 godina od izlaska iz jednoumlja, danas imamo isto takvo ili joše gore jednoumlje?

Na pollitici se često govori o sveopćoj apatiji, urušenim sustavima vrijednosti i potrebi da se nešto poduzme. Istovremeno, veći broj visokoobrazovanih ljudi pokazao je građansku i profesionalnu hrabrost te se suprostavio sustavu kojemu je jedino cilj napuniti proračunsku rupu.

Tom istom sustavu, kojeg je osmislio ministar zdravstva a Vlada svesrdno podržala, dobrobit hrvatskih građana i to u najtežim okolnostima, onda kada su bolesni, zadnje je na pameti ili opće nije na pameti.

Pozivam vas da tim hrabrim ljudima koji se na kraju - krajeva bore i za našu dobrobit, damo jednu širu potporu.

Povezani članci

Who's Online

We have 287 guests and no members online