Hitna: Dijete u fibri čekalo četiri sata

Da se hitnu pomoć može čekati satima, a na koncu je i ne dočekati, svjedoči slučaj osmogodišnje djevojčice Ivane Balić koja je na Hitni kirurški prijam Kliničkog bolničkog centra Split poslana zbog sumnje na upalu slijepog crijeva. Bolesnu su curicu polegli na stolice u čekaonici jer se previjala od bolova u trbuhu, no nitko nije reagirao, pa su se roditelji vratili obiteljskoj liječnici.  - U 11 ujutro zove nas Ivanina učiteljica i govori da se dijete trese od temperature i bolova u trbuhu, te moli da hitno dođemo po nju u školu. Odvodimo je kod našeg obiteljskog liječnika u Dugi Rat, a on nas, s obzirom da sumnja kako je riječ o upali slijepog crijeva, šalje na Hitnu u Split. Tamo stižemo u 14 sati, a nakon kratkog čekanja dijete pregledava doktor koji, međutim, ne može potvrditi dijagnozu, nego nas upućuje na dječjeg kirurga koji, govori nam, treba doći svaki tren. Tu počinje naša agonija - govori otac djevojčice, Bruno Balić ...

OSMOGODIŠNJA IVANA SATIMA ČEKALA SPECIJALISTA

Piše: Linda Perić / Slobodna Dalmacija

Četiri su sata čekali kirurga koji se, na koncu, uopće nije ni pojavio. Bolesnu su curicu polegli na stolice u čekaonici jer se previjala od bolova u trbuhu, no nitko nije reagirao.

- Žena mi je plakala jer se dijete treslo od fibre, a čitav dan ništa nije jelo... Kad bi pitali medicinske sestre hoće li Ivanu netko doći pregledati, ljutito bi nam odgovarale kako "čekamo za svoje dijete", te da je u smjeni samo jedan dječji kirurg koji trenutačno spašava nečiji život... Iza 18 sati pokupili smo nalaze i uputnicu i otišli natrag kod svog obiteljskog liječnika. On nam je rekao da se nada kako je riječ o nekoj virusnoj infekciji, no da ipak pazimo da djetetu ne bi skočila velika fibra. Na svu sreću u pitanju, ipak, nije bila upala slijepog crijeva jer bi priča imala tragičan kraj - govori ogorčeni otac.

Komentar čitavog slučaja dobili smo upravo od dječjeg kirurga, prof. dr. Tomislava Šušnjara koji je dežurao na Hitnom kirurškom prijemu u utorak poslijepodne kad su Balićevi stigli s bolesnim djetetom.

- Znam da je svakomu najvažnije njegovo dijete i to je normalno. Čitavo svoje dežurstvo ja sam, međutim, proveo u operacijskoj dvorani; prvo spašavajući jedno novorođenče, a potom i dijete kojemu je baš puklo slijepo crijevo. Sve je to evidentirano u protokolu. Budući da sam bio zauzet, poslali smo specijalizanta kirurgije da pregleda djevojčicu, a on je očito procijenio da nije ništa urgentno. Kako bi se 'pokrio', rekao im je, ipak, da sačekaju dječjeg kirurga. Ovim putem molim roditelje za razumijevanje, te im poručujem da mi se jave kako bih im mogao pojasniti cijelu situaciju - govori Šušnjar.


Dr. Duje neće nove

I na ovom slučaju je očito da dežurni liječnici na hitnom kirurškom, kao i na internom prijamu jednostavno "grcaju" od posla jer ih je premalo. Konstantno su izloženi verbalnim i fizičkim prijetnjama. Dr. Dujomir Marasović, ravnatelj KBC-a, misli kako nema potrebe za novim kadrom.

Who's Online

We have 345 guests and no members online