Savjetovalište za bitku života

Anita ČudinaU skladu s planom i programom Mjera zadravstvene zaštite koje propisuje nadležno ministarstvo, početkom veljače u Splitu će se osnovati psihoterapijsko Savjetovalište za onkološke bolesnike i njihove obitelji. Oboljeli će moći o zdravstvenom stanju, dijagnozi i procesu liječenja razgovarati s timom stručnjaka koji će činiti liječnik onkolog, specijalist školske medicine, psihoterapeut, terapeut realitetne terapije, psihijatar i liječnik opće medicine. Kako je kao izvršitelj programa ovlašten Crveni križ, Savjetovalište će se nalaziti u njihovim prostorijama u Ulici Ruđera Boškovića 23, a za sve kojima je pomoć u suočavanju s opakom bolešću potrebna vrata će biti otvorena radnim danom od 8 do 20 sati ...

CRVENI KRIŽ SPLIT U VELJAČI DOBIVA PSIHOTERAPIJSKI CENTAR ZA OBOLJELE OD TUMORA

Piše: Antonija Žaja / Slobodna Dalmacija

- U Savjetovalištu, koje će voditi medicinski djelatnik Andrej Kovač, naizmjenično će dežurati dvije stručne ekipe, koje će pružati individualne i grupne psihoterapije. Cilj programa je omogućiti veću dostupnost informacija onkološkim bolesnicima, koje im mogu pomoći u savladavanju strahova vezanih uz prognozu i uspješnost liječenja. Pacijenta će se informirati i ohrabrivati od trenutka suočavanja s bolešću, tijekom terapije i uključivanja u svakodnevni život - kaže Anita Čudina, ravnateljica Crvenog križa Split.

U svrhu prevencije organizirat će se i primarna edukacija kroz predavanja, radionice i tečajeve. Projekt je namijenjen i osobama rane školske dobi, ženama u adolescenciji te rizičnim skupinama.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u Splitsko-dalmatinskoj županiji je 2005. godine zabilježeno novih 2450 muškaraca i 2051 žena oboljelih od raka. U Hrvatskoj je, pak, te godine od raka umrlo ukupno 12.640.

Povezani članci

Who's Online

We have 235 guests and no members online