Moderna djeca su najnesretnija bića

Prema istraživanju UNICEF-a, djeca razvijenog svijeta najnesretniji su pripadnici čovječanstva. Dugotrajno gledanje televizije i igranje nasilnih kompjutorskih igrica može naškoditi zdravlju najmlađih jednako kao i junk-food, tvrde britanski stručnjaci. "Baš kao što nas je iznenadila epidemija dječje debljine, moramo biti spremni na  posljedice cjelodnevnog gledanja televizije i nasilnih  kompjutorskih igrica. Junk-play može naškoditi zdravlju najmlađih jednako kao i junk-food", alarmirala je Sue Palmer, čija je knjiga "Zatrovano djetinjstvo" pokrenula debate o pitanju važnosti igre na otvorenom, koja djecu čini aktivnim, uči ih da se nose s rizicima i slažu s drugom djecom.

Piše: I. Dujmović / Slobodna Dalmacija

Strogi roditelji svojim najmlađima "truju" djetinjstvo time što ih "zaključavaju" u kuću. U četiri zida sobe djeca najčešće pronalaze izlaz u kompjutorskim igricama, umjesto da svoju energiju troše na vanjske aktivnosti, što prema  mišljenju grupe 300 britanskih stručnjaka, sastavljene od učitelja, psihologa, odgojitelja, fizioterapeuta te  tvoraca knjiga o dječjoj skrbi, ugrožava njihovo zdravlje i dobrobit generacije. 

Otmice i promet najveći su, pak, roditeljski strahovi, zbog kojih djeca zabavu moraju pronalaziti na televizijskim ekranima, komercijalnim igračkama i sličnim sadržajima. 

"Baš kao što nas je iznenadila epidemija dječje debljine, moramo biti spremni na  posljedice cjelodnevnog gledanja televizije i nasilnih  kompjutorskih igrica. Junk-play može naškoditi zdravlju najmlađih jednako kao i junk-food", alarmirala je Sue Palmer, čija je knjiga "Zatrovano djetinjstvo" pokrenula debate o pitanju važnosti igre na otvorenom, koja djecu čini aktivnim, uči ih da se nose s rizicima i slažu s drugom djecom.

Prema istraživanju UNICEF-a, djeca razvijenog svijeta najnesretniji su pripadnici čovječanstva. Mišljenje je stručnjaka da je trend novih igara, poput onih kompjutorskih, u posljednjih 15 godina sve češći uzrok depresije u mladoj dobi.

"Socijalna interakcija uvijek je bila vitalan čimbenik u razvoju djeteta, a njezin gubitak može imati ozbiljne implikacije", u otvorenom pismu upozorili su stručnjaci, zabrinuti za mentalno zdravlje novih generacija.

Povezani članci

Who's Online

We have 107 guests and no members online