U subotu treći 'Dan Mimoza'

mimozaMinistarstvo zdravstva i socijalne skrbi, Hrvatska liga protiv raka i udruga Zdravka proglasili su 2010. godinom očuvanja ženskog zdravlja, ponukani zabrinjavajućim podacima o broju oboljelih i umrlih žena. Lani je u Hrvatskoj od karcinoma oboljelo 9.537 žena. Polovica svih slučajeva raka kod žena su rak dojke, rak maternice, rak stidnice i rodnice te rak jajnika. Stoga se i ove godine nastavlja edukativna akcijaBudi Zdrav(k)a” kojoj je glavna zadaća pomoći ženama u prevenciji i liječenju raka vrata maternice i građanima Hrvatske da se odgovornim spolnim ponašanjem, edukacijom i cijepljenjem zaštite od HPV infekcija koje uzrokuju rak vrata maternice. Prvi korak je organiziranje 3. hrvatskog dana mimoza  u subotu, 23. siječnja u Splitu, Omišu, Kaštelima, Osijeku, Zagrebu i drugim gradovima, pri čemu će se prodavati grančice mimoza i dijeliti edukativni materijali te davati savjeti o sprečavanju raka vrata maternice ...


VELIKA JAVNOZDRAVSTVENA AKCIJA

‘Dan mimoza’ za zdravlje maternice


Piše: J. Luetić / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija

lječniceZbog relativno visokog pobola od raka vrata maternice, čestog početka razvoja bolesti u mlađoj odrasloj dobi te narušavanja kvalitete života bolesnica i njihovih obitelji, te značajnog udjela u korištenju zdravstvene zaštite, edukacija o načinima prevencije jedna je od prioritetnih javnozdravstvenih akcija kako u svijetu, tako i u nas.

Od raka dojke lani su oboljele 2572 žene (umrla je 861), od raka tijela i trupa maternice 602 (186), od vrata maternice 387 (114), raka stidnice i rodnice 76 (48) te od raka jajnika 283 žene (45).
 


budi zdravka


Povezani članci

Who's Online

We have 116 guests and no members online