Izglasovan neposredan izbor gradonačelnika

Glasanje u saboruHrvatski će građani na idućim lokalnim izborima 2009. općinske načelnike, gradonačelnike  i župane birati neposredno, odlučio je Hrvatski sabor, donijevši Zakon o izborima lokalnih čelnika. Idući lokalni izbori provodit će se tako po većinskom sustavu, odnosno u prvom bi izbornom krugu pobijedio kandidat koji osvoji više od 50 posto glasova birača, a ako to ne bude slučaj, u drugi bi krug ušla dvojica kandidata s najviše osvojenih glasova...

Izvor: HRT

Kandidati za lokalne čelnike morat će u svojoj lokalnoj sredini boraviti najmanje pola godine, a za kandidaturu će morati prikupiti određeni broj potpisa birača - od 50 potpisa za općinu, do tisuću stanovnika pa do pet tisuća potpisa za zagrebačkoga gradonačelnika.

Sabor je izmijenio Zakon o lokalnoj i regionalnoj samoupravi kojim se reguliraju odnosi između neposredno izabranog lokalnog čelnika i predstavničkog tijela. Tim se zakonom uvodi mogućnost da birači na referendumu mogu opozvati neposredno izabranog lokalnog čelnika.

Predstavničko bi tijelo referendum raspisivalo ako lokalni čelnik krši zakon, ne izvršava odluke predstavničkog tijela te počini znatnu materijalnu štetu lokalnoj jedinici, a referendum bi bio valjan ako se na njega odazove najmanje 33 posto birača upisanih u popis birača.

Referendum bi mogli inicirati i građani na temelju potpisa 33 posto biračkog tijela, a tada bi ga predstavničko tijelo bilo dužno raspisati. Referendum bi se mogao raspisati nakon isteka roka od šest mjeseci nakon stupanja lokalnog čelnika na dužnost, a između dva referenduma moralo bi proteći najmanje 12 mjeseci.

Glasanje u saboru

U sredinama u kojima živi više od 15 posto pripadnika nacionalnih manjina, jedan od zamjenika gradonačelnika morao bi biti pripadnik manjine, i to iz redova izabranih vijećnika.

 

Povezani članci

Who's Online

We have 138 guests and one member online

  • admin