Dejan Vinković sa splitskog PMF-a dao novi pogled na stvaranje planeta

Planet ZemljaDr. Dejan Vinković, voditelj studija astrofizike na splitskom PMF-u, objavio je u najnovijem broju uglednog znanstvenog časopisa "Nature" članak o svemirskoj prašini iz koje se stvaraju planeti. Naš znanstvenik sa svojim tezama priključio se rješavanju višegodišnje zagonetke koju pokušavaju odgonetnuti astronomi, a riječ je o kometima, odnosno česticama kometarne prašine i uvjetima u kojima nastaju novi planeti. Te čestice bile su izložene temperaturama od oko tisuću stupnjeva Celzijevih, što je puno više od hladnoće u kojoj kometi nastaju, pa ih se stoga u kometu i ne očekuje ...

ZNANOST

Splitski stručnjak u časopisu "Nature" dao novi pogled na stvaranje planeta


Piše: Merien Ilić / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija


- Zaključio sam da takva prašina može doći iz najtoplijih dijelova diska lebdeći na toplinskom zračenju samoga diska. Radi se o dobro poznatom mehanizmu tlaka zračenja, gdje svjetlost "gura" tijelo koje osvjetljava. Čovjek takav tlak zračenja ne osjeća jer je, u odnosu na česticu prašine, premasivan.

Nastavnici na odjelu fizike splitskog PMF-a: Leandra Vranješ Markić, Ivana Bešlić Ante Bilušić, Frane Sokolić, Dejan Vinković / Duje Klaric / CRO

Međutim, kod vrlo sitnih zrnaca ta sila može biti veća i od gravitacije koja drži prašinu u putanji oko zvijezde - objasnio je autor članka uz napomenu da se do sada mislilo da jedino svjetlo zvijezde može stvoriti dovoljno veliku silu koja će gurnuti prašinu dublje u disk.

Međutim, proučavajući dijelove diska u blizini zvijezde, gdje zbog vrućine prašina isparava, Vinković je otkrio kako zrnca veća od mikrometra  "osjećaju" tlak toplinskog zračenja. Kombinacija tlaka zračenja zvijezde i diska podiže prašinu iz diska i "gura" je prema hladnijim dijelovima.

Ovim je Vinković stvorio uvjete za buduća istraživanja gibanja prašine unutar protoplanetarnih diskova.


Studirao na Princetonu

Ovaj je znanstvenik doktorirao u SAD-u, te je u Split došao s postdoktorskog usavršavanja na Institutu za napredna istraživanja u Princetonu kako bi pokrenuo studij astrofizike.

Povezani članci

Who's Online

We have 385 guests and no members online