Virtualnom društvu novine ne trebaju?

Nije nikakva tajna kako su brojne novine u financijskim teškoćama, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu. Primjerice, u SAD-u bankrot prijeti četvrtim novinama po broju prodanih primjeraka Los Angeles Timesu, kao i nešto manjem Chicago Tribuneu, a u ozbiljnim financijskim nevoljama je i New York Times. U cijelom svijetu novine su se našle pritisnute Internetom, kojem se mnogi okreću kao izvoru informacija. No, Internet ne može nadomjestiti ozbiljno novinarstvo tako da propadanje novina na svjetskoj razini sigurno nije vijest kojoj bi se trebalo radovati. No, može se reći i da je sama novinarska branša doprinijela ovim procesima, prilagođavajući objektivnost i kritičnost pisanja interesima raznih lobija, što sigurno odbija čitatelje koji su toga sve svjesniji...

 Piše: M.M./ Hrvatsko kulturno vijeće
 Izvor: Hrvatsko kulturno vijeće - hakave.org

U potrazi za objektivnošću Internet se onda nameće sam po sebi, no pri tome čovjek dolazi u opasnost da se potpuno izgubi u gomili informacija koje je teško provjeriti, kao i mnoštvu površnih komentara.

Facebook

Ova površnost nije samo problem vezan uz dnevno informiranje, već je često svojstvena i mnogim drugim inicijativama vezanim uz Internet.

O socijalnoj mreži Facebook danas se piše u kontekstu političkih manipulacija, no vrijedi se i osvrnuti na samu bit Facebooka kao mjesta za virtualno druženje (o tome više možete saznati iz prve ruke, na mreži ili iz magazina koje prate informatičke tehnologije).

Povezani članci

Who's Online

We have 455 guests and no members online