39 Dalmatinaca u Zagrebu: Oni su (pre)zadužili svoj zavičaj

Dalmatinac sam,,,Dalmacija dijeli sudbinu ratom i tranzicijom devastirane Hrvatske u cjelini, ali se doima koliko južnije, toliko i tužnije. Ne samo što joj od velike koristi nije bila činjenica da je do unatrag šest mjeseci imala i prvog čovjeka u Vladi RH, premijera Splićanina, Ivu Sanadera, nego se čini kako joj je zadao završni udarac demontažom brodogradnje koja se, nakon prve fingirane privatizacije, sprema i na drugu, dok predsjednički kandidat HDZ-a Andrija Hebrang javno poručuje da ne bi ni za kunu kupio hrvatske škverove. Prometno izolirani Dubrovnik sa svojih 60 tisuća stanovnika ovih je dana ostao u mraku, bez struje i vode, baš kao da se nekom kozmičkom urotom vratio u ratnu 1991. godinu. Šibenčani, stiješnjeni između dva ipak moćnija susjeda, Splita i Zadra, stenju pritisnuti inferiornošću lokalnih političara kojima je lojalnost stranci važnija od odanosti rodnom kraju, a i zadarsko je zadovoljstvo evidentnim ulaganjima u grad (i županiju) koji je napravio najveći iskorak, zahvaljujući ministru Božidaru Kalmeti - relativno... Slobodna Dalmacija donosi tužnu priču o tome koliko su naši sabornici i članovi Vlade iz Omiša, Splita, Zadra, Šibenika i Dubrovnika učinili za "južnu hrvatsku". Pročitajte ...


39 DALMATINACA U ZAGREBU


Oni su (pre)zadužili svoj zavičaj


Piše: Davorka Blažević / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija


 Clanak  PROČITAJTE VIŠE ... 


Split je najveći i prihodovno najjači dalmatinski centar, s proračunom od milijardu kuna. No to nije znak njegove ekonomske moći, nego prenapučenosti. Split ima stanovnika znatno više nego sva tri dalmatinska županijska središta zajedno (Zadar, Dubrovnik i Šibenik). Nažalost, gospodarski razvitak grada nije proporcionalan demografskom.


split


Od svih dalmatinskih gradova najviše je devastiran. Ima 35 tisuća nezaposlenih ili 13 posto ukupno nezaposlenih u RH. A eto, upravo je iz Splita donedavno najmoćniji čovjek u državi - bivši premijer Ivo Sanader. Je li mogao učiniti više za rodni grad, ako je već znao modernu prometnicu dovesti u zavičajne Dugobabe?

Dalmatinac sam,,,- Split ima šest zastupnika u Saboru, tri iz HDZ-a i tri iz SDP-a. Žao mi je šta se godinama ne uspijeva realizirati ideja da splitski zastupnici, bez obzira na ideološke razlike, osnuju zajednički klub s kancelarijom u Banovini i da svi ko jedan zagovaramo zajedničke interese. Recimo, kad su škverovi u pitanju, zar ih nismo trebali braniti svi. Ali, ne ide - požalio nam se SDP-ov zastupnik Marin Jurjević Baja.

Nije zadovoljan ni učincima splitskih članova u Vladi, a Sanaderovo ponašanje prema Splitu, s pozicije premijera, neshvatljivo mu je.

- Poznato je da je potez od Trogira do Omiša prometno najzagušeniji dio Hrvatske. Je li moguće da se taj problem nije mogao riješiti u Sanaderovu mandatu? Clanak  PROČITAJTE VIŠE ... 

    

Povezani članci

Who's Online

We have 165 guests and no members online