Hoće li Ivo Sanader odgovarati zbog optužbi za korupciju i kriminal?

sanaderAko mediji naklonjeni Ivi Sanaderu smiju pisati o njegovim vezama s Kutlom i Hypo bankom, znači li to da i Sanaderov prijatelj Mladen Bajić smije otvoriti ladicu sa sakrivenim dokumentima? - pita se Tomislav Klauški, bivši novinar Slobodne Dalmacije (danas novinar Index.hr portala). Sada je glavna vijest da Ivo Sanader dobio 800 tisuća njemačkih maraka provizije od Hypo Banke, premda to isto nije bila vijest prije točno šest godina kad je Sanader postao premijer. Sada austrijski mediji pišu, a hrvatski prenose, ono što je 28. studenog 2003. godine objavio sada već pokojni Feral Tribune. Da je Sanader dobio 800 tisuća njemačkih maraka provizije od Hypo banke. Spis, dakle, stoji u ladici punih osam godina. A tko na sve to mudro šuti? Mladen Bajić. Možda obrati pažnju nakon što je to (opet) objavljeno u novinama. Kad se malo razmisli, bila bi to zgodna kulminacija, baš u Sanaderovu teatrološkom stilu. Ali ako se sve zataška, a Sanader se vrati na vlast, bit će to gori udarac za Hrvatsku nego da se bilo što od ovoga uopće otvorilo ...


Ima li Sanader razloga za strah?


Piše: Tomislav Klauški / Index.hr


Evo jednog naivnog pitanja: ako mediji naklonjeni Ivi Sanaderu smiju pisati o njegovim vezama s Kutlom i Hypo bankom, znači li to da i Sanaderov prijatelj Mladen Bajić smije otvoriti ladicu sa sakrivenim dokumentima?

Blesavo pitanje, jelda? Evo onda još jednog: ako Sanader šalje prijetnje Mesiću i Kosorici da prestanu kopati po njegovim aferama, znači li to da ima razloga osjećati se ugroženim?

Sada je glavna vijest da Ivo Sanader dobio 800 tisuća njemačkih maraka provizije od Hypo Banke, premda to isto nije bila vijest prije točno šest godina kad je Sanader postao premijer.

Sada austrijski mediji pišu, a hrvatski prenose, ono što je 28. studenog 2003. godine objavio sada već pokojni Feral Tribune. Da je Sanader dobio 800 tisuća njemačkih maraka provizije od Hypo banke.


Spis stajao u ladici punih osam godina

Evo što je tada - a bilo je to, brat bratu, prije dobrih devet godina - hrvatskim istražiteljima izjavila bivša financijska tajnica Miroslava Kutle: "Prilažem gotovinske isplate u iznosu 800.000 DEM sa naznakom Hypo-gosp. Sanader. Ja moram napomenuti da smo mi u to vrijeme dobili kredit od 4.000.000 DEM od Hypo-banke Austrija. Ja poznam ljude u Hypo-banki i mislim da je isključeno da bi oni primili proviziju u tako velikom iznosu da daju kredit. Tada u to vrijeme u uredu se govorilo za koga je taj novac jer da je pomogao oko dobivanja kredita. Vidite na isplatnicama da piše Hypo i SA. Kasnije samo Hypo, a na kraju Hypo S. I.".

I ono najvažnije: "Osobno znam da je tada rečeno da se isplaćuje gosp. Ivi Sanaderu. To je ono što sam čula, ali gotovinske isplate u ovom iznosu su zaista izvršene s naznakom kao što sam već navela".

Spis stoji u ladici punih osam godina. U međuvremenu Sanader je postao premijer, Hypo se proširio u Hrvatskoj i regiji, Kutle je pobijedio deset optužnica za kriminal, Mladen Bajić uživa nepodijeljeno povjerenje vlasti (a bogami i oporbe), Vladimir Zagorec podigao je preko noći iz Hypo banke 750 tisuća eura otkupnine za sina kojeg su oteli Petračevi, a ta ista Hypo banka ušla je u kolektivno sjećanje po tome što je na lijepe oči dala Iviću Pašaliću kredit od 25 milijuna eura.


plakatTko bi pokrenuo postupak protiv Sanadera?

Danas, pak, austrijski mediji povezuju Hypo banku sa Sanaderom, Istrom, Osijekom i Branimirom Glavašem, pa čak i s bivšom tvrtkom sadašnjeg ministra policije Tomislava Karamarka. A tko na sve to mudro šuti? Mladen Bajić. Možda obrati pažnju nakon što je to objavljeno u novinama.

Kad se malo razmisli, bila bi to zgodna kulminacija, baš u Sanaderovu teatrološkom stilu. Da se onoga koga se prije sedam godina slavilo kao novu političku snagu koja će raskrstiti s koruptivnim nasljeđem devedesetih, Kutlom i Pašalićem i drugim ortacima, sada postane onaj čije bi procesuiranje pokrenulo generalno čišćenje zapletenih i isprepletenih političkih, poslovnih, mafijaških veza. Pravo zatvaranje kruga.

Ali dobro, sad ozbiljno. Pokušajmo zamisliti kako bi to izgledalo da se napokon pokrene postupak protiv Sanadera, budući da postaje sve jasnije kako se on grčevito trudi to spriječiti. Tko bi ga pokrenuo? Tko bi proveo? Tko bi realizirao? I posebno zanimljivo, do čega - i koga - bi to sve dovelo?

Ako se sve zataška, a Sanader se vrati na vlast bit će to gori udarac za Hrvatsku nego da se bilo što od ovoga uopće otvorilo


Dok u Italiji ljudi izlaze na ulice zbog Berlusconijevih veza s mafijom, u Hrvatskoj kompromitirani Sanader prijeti šefu države i predsjednici Vlade. Oporba postojano šuti, njezin šef Milanović kao da je u zemlju propao, HDZ se dijelom plaši Sanadera, a dijelom zaziva njegov povratak, dok bivši premijer pokušava pokrpati rupe koje su ostale nakon njegova naprasnog bijega.

Zapravo, koliko god je teško zamisliti da će Sanader nakon svega što se otkrilo i još uvijek otkriva, ostati pošteđen, još je teže zamisliti da bi zbog svega toga mogao odgovarati.

Ali dobro, ako smo već dočekali prvog predsjednika države koji živ odlazi s funkcije, možda i dočekamo prvog premijera koji bi mogao odgovarati zbog optužbi za korupciju i kriminal.

Međutim, postoji samo jedan problem. Ako cijela priča (koja je očito u samim začecima) završi samo na ovome, ako se sve zataška, pa i ako se nedajbože Sanader vrati na vlast, bit će to gori udarac za Hrvatsku nego da se bilo što od ovoga uopće otvorilo.

A možda su, kao što reče Sanader, sve to "zlonamjerne klevete i laži".

E to tek zvuči blesavo.

 

Povezani članci

Who's Online

We have 283 guests and no members online