Hrvatska slavi Dan državnosti

PraznikRepublika Hrvatska danas slavi Dan državnosti, prisjećajući se 25. lipnja 1991. kada je Hrvatski sabor donio Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske. Povijesnu odluku Hrvatski je sabor, tada Sabor Republike Hrvatske, donio na zajedničkoj sjednici svih svojih vijeća, jasno naznačivši da tim činom Republika Hrvatska pokreće postupak razdruživanja od drugih republika i zajedničke države SFRJ te postupak za međunarodno priznanje. Sabor je na istoj sjednici donio i Deklaraciju o proglašenju suverene i samostalne Republike Hrvatske. aka i uvjerenja da će time lakše teći pregovori o razdruživanju, Ustavna odluka o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske nije se primijenila odmah, nego je Brijunskom deklaracijom to odgođeno na tri mjeseca. Moratorij je istekao 8. listopada 1991., koji datum je također državni praznik, Dan neovisnosti.

Izvor: VIP.hr

Dan državnosti"Ovo je dan koji zauzima ključno mjesto u povijesti hrvatske državnosti i prekretnica je na putu prema suverenosti, samostalnosti, međunarodnoj afirmaciji i teritorijalnoj cjelovitosti hrvatske države", kazao je predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks i sam sudionik događaja 1991.

Povijesnoj odluci o pokretanju postupka razdruživanja prethodio je referendum u svibnju 1991., na kojem se golema većina hrvatskih građana, više od 94 posto, očitovala da Hrvatska ne treba ostati u tadašnjoj jugoslavenskoj državi.

Osim toga, u proljeće i rano ljeto te 1991. Hrvatska i njezini građani već su bili suočeni s pobunom lokalnih Srba kao i srpskim terorističkim napadima na hrvatske gradove i sela te stradanjem civila.

dan državnostiZbog međunarodnih pritisaka i uvjerenja da će time lakše teći pregovori o razdruživanju, Ustavna odluka o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske nije se primijenila odmah, nego je Brijunskom deklaracijom to odgođeno na tri mjeseca.

Moratorij je istekao 8. listopada 1991., kada Republika Hrvatska definitivno raskida državno-pravne veze s ostalim jugoslavenskim republikama i postaje samostalna i neovisna država.

Povezani članci

Who's Online

We have 182 guests and no members online