Može li kršćanin biti iskreni darvinist?

Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Splitu priređuje XV. međunarodni teološki simpozij na temu "Kršćanstvo i evolucija" koji će se održati 22. i 23. listopada u velikoj dvorani Fakulteta (Zrinsko-Frankopanska 19). Program započinje u četvrtak 22. listopada u 17 sati. Nakon pozdravne riječi organizatora usljediti će niz predavanja i izlaganja, rasprava o zanimljivim temema, te predstavljanja Zbornika radova. O detaljima programa teološkog simpozija saznajte više u nastavku članka ...


SIMPOZIJ: KRŠĆANSTVO I EVOLUCIJA
 
Može li kršćanin biti iskreni darvinist i druge teme
 
XV. međunarodni teološki simpozij Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Splitu

 
Izvor: Splitsko-makarska nadbiskupija

 
Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Splitu Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Splitu organizira XV. međunarodni teološki simpozij koji će se održati 22. i 23. listopada u velikoj dvorani Fakulteta (Zrinsko-Frankopanska 19) na temu „Kršćanstvo i evolucija“. Program započinje u četvrtak 22. listopada u 17 sati.
 
Nakon riječi pozdrava organizatora u prigodi otvaranja simpozija, izlaganje na temu „Evolucijska etika i problem utemeljenja moralnosti“ održat će prof. dr. Ivan Bubalo (Sarajevo). Zatim će biti upriličeno predstavljanje Zbornika radova „Vlast i autoritet – društveni i crkveni vidovi“.
 
U petak 23. listopada prvo predavanje u 8.30 sati imat će prof. dr. Ludovico Galleni (Pisa/Rim, Italija) naslovljeno „I rapporti tra il paradigma evolutivo e la fede cristiana seguendo la fondamentale lezione di Pierre Teilhard de Chardin“. Potom će o temi „Može li kršćanin biti iskreni darvinist?“ govoriti prof. dr. Josip Balabanić (Zagreb).
 
Nakon rasprave i kratke stanke u 10.50 sati prof. dr. Dieter Hattrup (Paderborn, Njemačka) održat će izlaganje na temu „Evolution begründet Freiheit oder wie Darwin zum Kirchenvater wird”, a poslije njega  prof. dr. Matthias Scharer (Innsbruck, Austrija) govorit će o temi „Schöpfung und/oder Evolution. Herausforderungen für religiöse Bildung und Entwicklung”. Jutarnji dio završava raspravom koja traje do 12.30 sati.
 
Popodnevni program počinje u 15.30 sati predavanjem prof. dr. Ivana Tadića (Split) na temu „Razvitak svemira i čovjekovih promišljanja o njemu“, a potom će o recepciji evolucije u dokumentima crkvenog učiteljstva govoriti prof. dr. Nikola Bižaca (Split).
 
Nakon stanke, s početkom u 17 sati uslijedit će dva predavanja: prof. dr. Tončia Matulića (Zagreb) o temi „Odnos evolucije i etike - Teološko propitivanje granica“ i doc. dr. Jadranke Garmaz (Split) na temu „Recepcija evolucije u vjeronaučnim udžbenicima“.
 
Simpozij će u 19 sati zatvoriti dekan KBF-a u Splitu prof. dr. Nediljko Ante Ančić.

Povezani članci

Who's Online

We have 226 guests and no members online