Zatražena istraga zbog maloljetne Francuskinje koja se lani utopila u Cetini

Gotovo godinu dana nakon pogibije 16-godišnje Francuskinje u kanjonu rijeke Cetine danas je zatražena istraga protiv vlasnika agencije koja je organizirala avanturistički izlet - kanjoning te vodiča koji je vodio skupinu francuskih državljana. Maloljetna Francuskinja utopila se lani 11. kolovoza u blizini Zadvarja u brzacima Cetine kojom se, po podatcima Hrvatske gorske službe spašavanja u Splitu, na razne načine na godinu spusti oko 50.000 ljudi. Općinsko državno odvjetništvo u Splitu 40-godišnjeg vlasnika turističke agencije i 42-godišnjeg vodiča sumnjiči za teška kaznena djela protiv opće sigurnosti. Tereti ih se da su prilikom organiziranja izleta za 16 francuskih državljana postupili protivno Programu školovanja za voditelje pustolovnog turizma koji provodi Hrvatska gorska služba spašavanja u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom ...

Zatražena istraga zbog maloljetne Francuskinje koja se lani utopila u Cetini

 Izvor: Slobodna Dalmacija

Obojica osumnjičenih prošla su to školovanje, no 40-godišnjak nije osigurao dovoljno vodiča pa je s tom skupinom poslao samo 42-godišnjaka, te pri podjeli zaštitne opreme nisu provjerili je li ona propisno stavljena na izletnike, ističe Općinsko državno odvjetništvo.

Članovi GSS-a prilikom izvlačenja tijela mlade Francuskinje

Članovi GSS-a prilikom izvlačenja tijela mlade Francuskinje

Tijekom izleta 42-godišnjak navodno nije stalno nadzirao sve sudionike "lakomisleno smatrajući da za tim nema potrebe i da neće dovesti u opasnost sudionike niti prouzročiti nesreću", no pri prolasku kroz jedan brzac, zbog djelovanja vodene struje, Francuskinja M.A.R. je potonula te je ostala zaglavljena u vodi, a njezin je prsluk izronio na površinu. Zbog nedostatka vodiča, njezin nestanak nije pravodobno uočen i "nije poduzeto spašavanje, zbog čega se utopila", ističe Općinsko državno odvjetništvo.

Nakon pogibije 16-godišnje djevojke državni inspektorat zabranio je rad sedam turističkih agencija koje se bave raftingom i kanjoningom jer je utvrđeno da su taj posao obavljale bez potrebnih rješenja i odobrenja.

Povezani članci

Who's Online

We have 227 guests and no members online