Odgoda: Razboljela se čekajući suđenje

Privođenje Anke SamardžićOmišanka Anka Samardžić, sudska vještakinja za financije i knigovodstvo, optužena za primanje mita od 100 tisuća eura, nalazi se na Odjelu neurologije splitske bolnice te joj je odgođeno suđenje koje je trebalo početi u ponedjeljak ujutro. Nadležni sudac Županijskog suda u Splitu kontaktirao je njezinu liječnicu koja je kazala da će se nad pacijenticom napraviti magnetna rezonancija, nakon čega će se moći znati kada će napustiti bolnicu u kojoj je tjedan dana zbog tzv. neuroloških ispada zbog kojih se sumnjalo na blagi moždani udar. Osim Anke Samardžić, optužena je i njezina sestra Marija Lulić, pravnica u Partner banci i sudska vještakinja za carinsko poslovanje i platni promet Županijskog suda u Zagrebu ...

NA SPLITSKOM SUDU NIJE POČELO SUÐENJE ANKI SAMARDŽIĆ I MARIJI LULIĆ ZA TRAŽENJE MITA

Odgoda: razboljela se čekajući suđenje

Premda uhićene u kolovozu 2007. godine, uz tajne snimke preuzimanja traženih 100.000 eura, jučer je zakazano prvo ročište, koje je odmah i odgođeno

Piše: Katarina Marić Banje / Slobodna Dlmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija

Obje su tijekom istrage krajem 2007. godine bile u pritvoru oko mjesec dana kako bi se izbjegla mogućnosti ometanja istrage utjecajem na svjedoke. Odmah nakon okončanja istrage, USKOK je podigao i optužnicu.

Privođenje Anke Samardžić zbog primanja mita
Privođenje u kolovozu 2008. godine Anke Samardžić i Marije Lulić / CROPIX

U kaznenom spisu glavni dokaz je fotodokumentacija Anke Samardžić kako uzima kuvertu s novcem i broji novčanice te snimke razgovora nje i Ivice Vilića, USKOK-ova svjedoka pouzdanika, tijekom brojnih susreta radi dogovora o primopredaji novca. Vilić je imao skrivenu kameru i mikrofon.

Nad njim je bilo u tijeku suđenje na Županijskom sudu u Splitu, a radilo se o obnovi postupka iz 1981. godine kada je pravomoćno osuđen na šest godina zatvora zbog optužbi da je kao poslovođa trgovine OUR-a Napredak u Kreševu iz dnevnih utržaka tijekom osam mjeseci 1979. godine uzeo oko 456.000 tadašnjih dinara.

U predmetu je naloženo vještačenje koje je dodijeljeno Anki Samardžić. Ubrzo je Ivica Vilić prijavio USKOK-u kako vještakinja od njega traži 100.000 eura mita te je provedena tajna akcija koja je rezultirala njezinim uhićenjem. U međuvremenu je, u travnju prošle godine, Vilić oslobođen optužbe za pljačku utrška trgovine.


Uzalud putovao iz Njemačke

Glavni svjedok protiv Anke Samardžić Ivica Vilić nije želio komentirati odgodu suđenja.

- Mogu samo kazati kako radim u Njemačkoj odakle sam i došao samo radi svjedočenja. Zbog odgode ću morati ponovno putovati. Zahvalan sam sudu što je bar moje suđenje provedeno u rekordnom roku - kazao je Vilić.
 

Povezani članci

Who's Online

We have 332 guests and no members online