Zbog klizišta popustio potporni zid i naslonio se na dvije kuće

Odron u MočilimaObilne kiše koje su padale proteklih dana na području cijele Dalmacije najveće su probleme uzrokovale stanovnicima općine Dugi Rat. Samo dan nakon dojave stanara Duća o potencijalnim odronima, DVD Dugi Rat zaprimilo je u petak kasno na večer dojavu o proklizavanju potpornog zida koji je napukao i naslonio se na dvije obiteljske kuće na području Krila Jesenice predio Močila. Na terenu su inspektor Ministarstva zaštite okoliša, djelatnici Hrvatskih i županijskih cesta te vodovoda i HEP-a Omiš, koji su izvršili uvid u cijelu situaciju ...

JESENICE

Piše: Nikolina Tomasović / Slobodna Dalmacija
Foto: Jakov Prkić / Cropix
Izvor: Slobodna Dalmacija

Obitelj Kelam kaže kako su začuli strašan udarac, a odmah potom i obavijestili nadležne službe. Iako su im predlagali evakuaciju, spomenuta obitelj, a ni obitelj Brkić koja stanuje kat ispod, nisu pomišljali na odlazak.

Tu su već 35 godina i kažu kako se nikad ništa slično nije dogodilo, no napominju kako cijelo to područje ne nosi uzalud ime Močila, te da odavno već imaju problem slivnih voda koji nije riješen kako treba.

odorn u Jesenicama / foto: Jakov Prkić

Na terenu smo zatekli inspektora Ministarstva zaštite okoliša, Hrvatske i županijske ceste te vodovod i HEP Omiš, koji su izvršili uvid u cijelu situaciju.

Donačelnik općine Dugi Rat Domagoj Vuković nam je objasnio: pozvali smo i stručnjaka iz IGH i ustanovili kako će se spomenuto područje ograditi. Budući da je intervencija hitna, pokušat će se stupiti u kontakt s vlasnikom druge ugrožene kuće obitelji Bilandžić koja je prazna jer vlasnici žive u Njemačkoj.

Na krovu spomenute kuće, naime, napravila bi se preventivna konstrukcija koja bi spriječila daljnje urušavanje.

Također je napomenuo kako se uglavnom radi o privatnim zemljištima, a cijelo područje je trusno i podložno oborinskim vodama, no u svrhu daljnje prevencije općina će pokušati učiniti što može.
 

Povezani članci

Who's Online

We have 198 guests and no members online