Ne zna se koliko se starac mučio

Na Županijskom sudu u Splitu završilo je ponovljeno suđenje L.P. (18) i K.Š. (17) zbog ubojstva iz koristoljublja Stipe Dajaka (67) u listopadu 2006. godine u njegovoj kući u Dućama. Optuženim mladićima presuda će biti objavljena danas u podne. Na glavnoj raspravi u četvrtak svjedočila je stalna sudska vještakinja dr. Marija Definis-Gojanović, patologinja, koja je kazala kako ne može sa sigurnošću tvrditi kada je Stipe Dajak izgubio svijest. Trenutak gubitka svijesti bitan je zbog kvalifikacije kaznenog cijela jer ako su muke žrtve prije smrti trajale dulje vremena radi se o ubojstvu na okrutan način ...

SUÐENJE ZA UBOJSTVO STIPE DAJAKA

Piše: K. Marić Banje / Slobodna Dalmacija


Vrhovni sud je prošle godine ukinuo presude od po šest i pol godina zatvora svakome i vratio predmet na ponovno suđenje.

Smatrali su kako se treba utvrditi radi li se o ubojstvu na okrutan i podmukao način te jesu li optuženi došli u kuću s namjerom da usmrte i okradu Dajaka, u kojem slučaju bi se govorilo o ubojstvu iz koristoljublja, ili je njihova namjera bila teška krađa, ali je splet okolnost doveo i do ubojstva.

Ako se osude za tzv. obično ubojstvo zbog svoje dobi ne mogu dobiti više od šest godina zatvora, dok je za kvalificirani oblik ubojstva zapriječena kazna do deset godina zatvora. Žrtva je usmrćena s 30-ak udaraca otpiračima po glavi i cijelom tijelu u svom krevetu.