Omišanka u kandžama USKOK-a

Anka Samardžić u raljama UskokaZbog primanja mita od 100.000 eura te pomaganja u tom djelu, stalna sudska vještakinja za financijsko računovodstvo splitskog Županijskog suda Anka Samadržić (57) iz Omiša i njezina sestra Marija Lulić (61), pravni stručnjak, u ponedjeljak oko 14 sati privedene su istražnom sucu splitskog Županijskog suda. Od I. V. koji je bio osuđen u odsutnosti na zatvorsku kaznu u bivšoj državi, vještakinja je više puta zatražila da se sastanu i tražila mito od 100.000 eura kako bi izradila vještvo koje bi dovelo do oslobađajuće presude. Anka Samardžić vlasnica je tvrtke "Pax Dei" za financijske i poslovne usluge u Omišu, a zaposlena je i u omiškoj tvornici rublja "Galeb" ...

Pišu: Andrea Kuzmić / Jutarnji List, Slobodna Dalmacija
Izvori: Jutarnji List, Slobodna Dalmacija

Anki Samardžić naloženo je da izradi nalaz i mišljenje u obnovljenom kaznenom postupku koji se vodi na županijskom sudu u Splitu zbog pljačke počinjene dok je bio na snazi Krivični zakon Socijalističke Republike Hrvatske.

Optuženi I. V. bio je osuđen u odsutnosti na zatvorsku kaznu, pa je od srpnja prošle godine vještakinja više puta zatražila od optuženog da se sastanu i tražila mito od 100.000 eura kako bi izradila vještvo koje bi dovelo do oslobađajuće presude. Muškarac je pristao, obročno joj isplatio zatraženi mito, a ona je u kolovozu ove godine predala sudu vještvo.

U izradi vještva pomagala joj je njezina sestra Marija Lulić, vrsna pravna stručnjakinja koju je USKOK u suradnji s djelatnicima Sektora krim policije prijavio zbog pomaganja u primanju mita.

 

Marija Lulić, sestra sudske vještakinje

Anka Samardžić vlasnica je tvrtke Pax Dei za financijske i poslovne usluge u Četvrti Vrilo broj 1 u Omišu gdje i stanuje, a gdje je policija u ponedjeljak ujutro izvršila pretres. Kako je zaposlena i u omiškoj tvornici rublja Galeb, na Odjelu za plan i analizu, policija je danas pregledala i njezin radni stol.

Pronađena je veća količina stranog novca, za koji se sumnja da potječe od mita.

 

Mitom htjela kupiti stan

Primopredaja posljednje rate za mito odigrala se, prema našim informacijama, još prije mjesec dana. Nakon predaje mita Anka Samardžić je zaista Županijskom sudu predala vještvo koje je trebalo dovesti do oslobađajuće presude. Novac za mito i u ovom je slučaju, kao i u nedavnoj operaciji "Maestro" u Fondu za privatizaciju, osigurala država iz posebnog fonda. Pretragom njezina stana, priopćila je jučer policija, pronađen je dio označenih novčanica. USKOK je mjesec dana čekao s privođenjem, jer se Anka Samardžić počela zanimati za kupnju stana novcem od mita. Da je do toga došlo, bila bi osumnjičena i za pranje novca, prikrivanje ilegalno stečene zarade, no u USKOK-u su očito procijenili da bi bilo predugo čekati da do kupnje stana zaista i dođe.                                          

Ana Samardžić privedena je jučer istražnom sucu Županijskog suda u Splitu


Snimljena predaja novčanica

Kako saznajemo, došlo je i do primopredaje označenih novčanica, četiri puta, a samu primopredaju policijski su djelatnici snimili tajnim videonadzorom. Premda je u telefonskim razgovorima izbjegavala otvoreno razgovarati o samom novcu pa je koristila šifre, posebno u razgovorima sa sestrom, saznajemo kako USKOK smatra da je sadržaj razgovora, posebno u kontekstu drugih dokaza, više nego nedvojben.


Ugovor na četiri godine

Anka Samardžić je prvi put registrirana na Županijskom sudu u Splitu kao sudska vještakinja 16. prosinca 1996. godine, a prije 2006. obnovila je ugovorni angažman sa sudom na još četiri godine.

Da nije došlo do uhićenja, Samardžićeva bi još najmanje tri godine vještačila financijske predmete. Jedino je sigurno da Trgovački sud u Splitu nije koristio njezine usluge, a koliko su je koristili drugi sudovi (Općinski sud u Omišu i Splitu te Županijski sud u Splitu), bilo je nemoguće jučer točno doznati. 


Omiš: 'Poštenim radom nije sve to mogla imati'

Privedena sudska vještakinja Anka Samardžić, već je tridesetak godina zaposlena u omiškoj tvornici rublja "Galeb", gdje se u odjelu računovodstva bavi planiranjem i analizom. Navodno je u tvornici uredno obavljala svoj posao, no Stjepan Pezo, direktor Galeba, kazao nam je kako ne smije komentirati slučaj, a odbio je i dati bilo kakve informacije o svojoj zaposlenici.

Anka Samardžić sa suprugom Stjepanom Mimicom živi u stambenoj zgradi u centru Omiša. lako isprva nitko nije otvarao vrata stana, njezin suprug nam se javio na parlafon, kazavši da je u krevetu i da nas nikako ne može primiti.
 
Susjedi su nevoljko govorili o njima, no neki nisu bili začuđeni viješću da je Anka Samardžić privedena zbog uzimanja mita. Prvi put je vještakinja pobudila interes okoline kada je 2002. godine u Trogiru kupila kuću od Marije K. iz Splita, a četiri godine kasnije drugu, i to u Ruskamenu. Anka ima u posjedu i dva vozila,polo i isuzu.                                 

Povezani članci

Who's Online

We have 218 guests and no members online