Anki Samardžić 4 i pol godine zatvora za primanje mita, sestri 10 mjeseci uvjetno

Vijeće suca Zorana Kežića nije povjerovalo obranama sestara, sudskih vještakinja Anke Samardžić (59) iz Omiša i Marije Lulić (63) iz Zagreba, pa je Samardžić u petak nepravomoćno osuđena na 4 i pol godine zatvora zbog primanja mita od 100.000 eura, a Lulić zbog pomaganja u izvršenju djela uvjetno na 10 mjeseci s rokom kušnje na 3 godine. U istrazi su se obje sestre branile šutnjom, a na suđenju uvjeravale sud u svoju nevinost, odnosno da novac uzet od pouzdanika USKOK-a Ivice Vilića nije predstavljao mito za izradu vještva koje će mu osigurati slobodu u kaznenom predmetu već akontaciju provizije za posao s nekretninama u Makarskoj ...

NA SPLITSKOM SUDU OKONČANO SUÐENJE ZA IZNUDU 100.000 EURA MITA

Anki Samardžić 4 i pol godine zatvora za primanje mita, sestri 10 mjeseci uvjetno

Piše: A. Kuzmić / EPEHA
Izvor: Slobodna Dalmacija

Anki Samardžić je ujedno zabranjeno da se bavi sudskim vještačenjem za financije i to u trajanju od 8 godina nakon izdržavanja zatvorske kazne.

Anka Samardžić i Marija Lulić osuđene su na splitskom sudu ua iznudu 100.000 eura mita

- Ona je zakleti sudski vještak koja se obvezala da će stručno, savjesno i zakonito pomagati sudu. Ovim je povjerenje u rad vještaka na jedan način poljuljano. Pokazala je da je poklekla u trenutku „zova novca“ i udarila ljagu na ovu časnu instituciju, ljude koji su svojim radom uistinu pomoć sucima. To zaslužuje svaku vrstu prijekora! - istaknuo je u obrazloženju presude sudac Kežić, no tu nije bilo okrivljene Anke Samardžić kao ni njene sestre, koje su odlučile ne poslušati pravorijek, pa se presuda objavila pred njihovim odvjetnicima, USKOK-om i novinarima.

Sudac je kazao da postupanje okrivljene nadilazi svaku dozu drskosti, referirajući se na način na koji je tražila od Vilića novac da izradi vještačenje koje će mu osigurati slobodu.

- Što mislite koliko košta sloboda... mislim da 100.000 eura nije puno... sve je u mojim rukama - riječi su kojima se Anka obraćala Viliću, kojemu je odmah bilo jasno što ona želi.

Suđenje Anki Samardžić i Mariji Lulić

Iznos joj je predao u tri navrata, a tajni istražitelji su sve dokumentirali video i audio zapisima. Nešto više od 95.000 eura je nađeno u njenom stanu, dok je ostatak potrošila i manji dio poklonila pastorci i sestri.

Sud je ocijenio da je uvjetna kazna primjerena za ulogu Marije Lulić koja je cijelo vrijeme sestru savjetovala što je potrebno da se vještvo održi. Inače je po zanimanju pravnica i bavila se vještačenjem platnog prometa i carinskog poslovanja.

Na ruku im je išlo što se radilo o starom predmetu gdje je bilo vrlo malo dokumentacije.

Povezani članci

Who's Online

We have 414 guests and no members online