Završene riječi: uzela je mito u izmaglici pohlepe

U svojoj obrani pred Vijećem splitskog Županijskoga suda Anka Samardžić (59), koju USKOK-ova optužnica tereti da je kao sudska vještakinja u ljeto 2007. uzela ukupno sto tisuća eura mita od Ivana Vilića za vještačenje dokumentacije u kaznenom postupku koji se vodio protiv njega, priznala je da je od Vilića (koji je bio USKOK-ov pouzdanik) uzela svotu navedenu u optužnici, ali ne za vještvo, nego zato što je on bio posrednik u kupnji nekretnine na makarskom području, čiju je prodaju oglasilo poduzeće Građevno Makarska. Njezina sestra Marija Lulić (63) koja se tereti za pomaganje u tom djelu, u svojoj je, pak, vrlo iscrpnoj obrani kazala kako joj je Anka u telefonskom razgovoru rekla da radi vještačenje za osobu protiv koje je u tijeku obnovljeni postupak iz 1979. te da joj nije jasno kako mu je temeljem dostupne, a manjkave dokumentacije moglo biti suđeno ...

NA SPLITSKOM SUDU DANAS PRESUDA ANKI SAMARDŽIĆ (59) I MARIJI LULIĆ (63)

Završene riječi: uzela je mito u izmaglici pohlepe

 

Dok je Anka Samardžić tvrdila da je govorila o trgovanju nekretninama, a njezina sestra kazala da im “obiteljski habitus” ne poznaje mito, tužiteljica ih je optužila za gramzivost


Piše: Tina Disopra / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija


Sa sestrom navikla razgovarati u šiframa

Zaključila je da se radi o politički montiranom procesu, s čime se složila i Marija. - Naša obitelj je iz Otoka i 40-50 godina smo bili stigmatizirani, posebno za vrijeme hrvatskog proljeća – pojasnila je Lulić te dodala kako su obje zaključile da je u pitanju montirani komunistički Udbin proces.

Suđenje Anki Samardžić i Mariji Lulić za primanje mita

Gramzivo brojenje označenog novca snimile su i tajne kamere policije / CROPIX

Na pitanje predsjednika sudskog vijeća Zorana Kežića što je trebao značiti izraz “malo dite” iz transkripata telefonskih razgovora snimljenih mjerama tajnog nadzora, Marija Lulić kazala je da je njezina sestra Anka tek ulazila u posao s nekretninama.

- Rekla sam joj da treba vremena da se posao uhoda, na što mi je ona uzvratila da i malom ditetu treba vremena da prohoda. “Malo dite” je njezin posao s nekretninama – izjavila je Lulić.

Na pitanje suca Zorana Kežića je li posao s nekretninama nelegalan i zbog čega su razgovarale u šiframa, Marija Lulić odgovorila je da su ona i Anka tako navikle razgovarati. Kada joj je rekla da dite ima pet, šest godina (što je snimljeno u njihovim telefonskim razgovorima), mislila je da posao s nekretninama vrijedi toliko tisuća kuna, izjavila je Lulić.

Jednom joj je spominjala plan o kupnji stana i mogući kredit, no Marija joj je savjetovala da ne diže kredit za stan, nego da pričeka da se realizira posao od kupoprodaje nekretnina. Zaključila je i kako joj je neshvatljivo da bi njezina sestra uzela mito jer im “obiteljski habitus” to ne dopušta.

- U izmaglici pohlepe, da se obogati na brz način, ona je zanemarila pravila struke – kazala je zamjenica ravnatelja USKOK-a Natalija Petković u završnim riječima te ustvrdila da je zbog pojedinaca kao što je Anka Samardžić poljuljana vjera u pravosuđe.

Za Samardžić i njezinu sestru Mariju Lulić zatražila je osuđujuću presudu te istaknula kako bi Samardžić kao sudska vještakinja morala za svoje nedjelo snositi posebnu odgovornost. Petković se osvrnula i na neprimjerenost ponašanja Anke Samardžić kada je Ivana Vilića pitala kolika je cijena njegove slobode te konstatatirala da je njegov život u njezinim rukama.

Povezani članci

Who's Online

We have 289 guests and no members online