Nasilje naše svakidašnje

Nasilja je uvijek bilo i bit će ga, nažalost. Međutim, opća nesigurnost življenja, svakodnevne napetosti kao i osjećaj  pomanjkanja kontrole nad vlastitim životom svakako su, u današnje vrijeme, vrlo plodno tlo za bujanje nasilja. Specifičan oblik nasilja je kontroliranje drugog u mnogim aspektima njegova života, a sve pod krinkom "ljubavi". Uz to, i odrasli, i djeca, uglavnom slabo poznaju nenasilne načine rješavanja sukoba, teškoća i problema. Ozbiljan problem je svakako i činjenica što se nasilno ponašanje često ne sankcionira adekvatno, a ponekad  jedino ono dovodi pojedinca do željenog cilja.

Prof.dr.sc. Mirjana Nazor, poznata splitska psihologinja, otvorit će u ponedjeljak, 17.2.2020. u 19 sati u Gradskoj knjižnici Marka Marulića Split Tjedan psihologije ovim zanimljivim predavanjem koje je namijenjeno svim zainteresiranima za navedenu temu. Predavanje je otvoreno i ulaz je besplatan, a ni izlaz se ne naplaćuje.
 
Upis djece u prvi razred osnovne škole za školsku godinu 2020./2021. vršiti će se se elektronskim putem na obrascu PRIJAVA za predupis u vremenu od 10. do 20.veljače 2020. Tko su školski obveznici navedeno je u nastavku članka. Učenik se prijavljuje za upis u školu prema prebivalištu odnosno upisnom području škole (matična škola), gdje se obavlja provjera spremnosti djeteta za upis (testiranje i liječnički pregled) sukladno dogovoru sa roditeljem. Ako se dijete želi iz opravdanog razloga upisati u školu kojoj ne pripada prema upisnom području (produženi boravak u OŠ Jesenice ili neki drugi razlog) u postupku prijave, prijavljuje obje škole s naznakom željene škole i razloga. Provjeru spremnosti obavlja u matičnoj školi, nakon čega se javlja željenoj školi radi dogovora. Nakon obavljene prijave djeteta Upravnom odjelu, roditelj odnosno staratelj obavezno se treba javiti školi u vremenu od 2. do 9.ožujka 2020. radi dogovora o terminu testiranja djeteta. Postupak utvrđivanja psihofizičkog stanja djece radi upisa u prvi razred osnovne škole provodi se u osnovnoj školi kojoj dijete pripada prema upisnom području u razdoblju od 31. ožujka do 15. lipnja 2020. Detalje upisa saznajte u nastavku članaka ili ovdje.
 
Nakon što je Općina Dugi Rat riješila imovinsko pravne odnose na građevinskom zemljištu u krugu Osnovne škole Jesenice, te izradila Idejni i Glavni projekt, ishodovala Građevinsku dozvolu, dokumentaciju je predala Splitsko-dalmatinskoj županiji, te nakon što je naša županija objavila savjetovanje na elektronskom oglasniku javne nabave Narodnih novina za nabavu radova dogradnje školske sportske dvorane na postojećoj školskoj zgradi OŠ "Jesenice" u Oriju, danas je Splitsko-dalmatinska županija objavila i Natječaj za nabavu radova dogradnje školske sportske dvorane na postojećoj školskoj zgradi OŠ "Jesenice" u Oriju. Procjenjena vrijednost radova je 4.956.000 kn + PDV (6.195.000 kn). Eto nam lijepe predblagdanske vijesti za sve naše sadašnje i buduće školarce i njihove roditelje, za nastavnike naše škole na Oriju te za cijelu lokalnu zajednicu.
 
U utorak, 11. veljače 2020. navršavaju se točno 102. godine od smrti jeseničkog junaka Mate Brničevića, jednog od vođa pobune mornara u Boki Kotorskoj 1918. god. Pobunio se naš Mate protiv besmisla rata i nepravde i teških uvjeta života mornara, svojih kolega. Svojih 27 godina života položio je na oltar domovine, bez prava na obranu, strijeljan je s još troje mornara u Škaljarima. Rodni kraj mu je i do sada obilježavao velike godišnjice, prije dvije godine s nizom manifestacija na okruglo stoljeće od njegove smrti, a i danas će ova ponosna jesenička postojbina mornara i brodara pokazati, makar prisjećanjem i polaganjem vijenaca na njegov grob na Sustipanu, groblju poviše Sumpetra u Jesenicama, da nije zaboravila svoje zaslužne i odvažne sinove...
 

Maturanti, pozor

Maturanti imaju još dva tjedna za prijavu samih ispita, a ove subote započinje važan period za sve kandidate koji ove godine planiraju upisati faks – prvi je dan prijava studijskih programa u sustavu Postani student.  Od subote, 1. veljače, maturanti, ali i ostali kandidati na ovogodišnjim upisima na visoka učilišta, u sustavu Postani student mogu prijavljivati studijske programe. Lista studijskih programa na kojima kandidati žele nastaviti školovanje kreira se prema prioritetu, odnosno, tako da programe koje najviše žele upisati kandidati smjeste na vrh liste, a najmanje željene pri dnu. Studijski programi u sustavu Postani student mogu se prijavljivati sve do objave konačnih rezultata mature, a ove godine je to 20. srpnja. Inače, trenutno su u tijeku i prijave ispita državne mature. Posljednji dan za prijavu ispita je subota, 15. veljače. Nakon tog roka naknadna prijava i odjava ispita bit će moguća od 15. veljače do 9. svibnja, ali samo uz opravdane razloge – poput težih zdravstvenih problema u vrijeme prijave ispita, prometne ili druge nesreće, smrti u obitelji i slično.
 

Hackathon u hotelu Krilo

Hackathon je 24-satno natjecanje timova, obično mladih (i budućih) informatičara, u razvijanju prototipa nekog rješenja (obično web stranica, desktop aplikacija, mobilna aplikacija,.. i sl.) a koje kasnije, daljim razvojem i usavršavanjem može postati i neko samostalno rješenje tj. proizvod i za šire tržište.
E sada, da mi je netko jučer rekao da će se u hotelu "Krilo" na Krilu u siječnju 2020. održati hackaton, rekao bih mu da smanji malo s alkoholom jerbo su praznici pri kraju i danas je novi, radni dan...
Ali nije šala! Ako ste student/ica si ili mlađi od 30 godina, ako imate ekipu s kojom želite raditi oživotvorenju neke ideje koje će nekoj "niši" ili skoro svima pomoći rješiti neki problem ili ako volite robot(ić)e, trebaju Vas na Kriljanskom Hack-a-thon 2020!
Prijavite svoj tim na 24-satno natjecanje koje se organizira od 17. – 19.1.2020. u lijepim interijerima hotela "Krilo" na Krilu. Natjecati ćete se u 2 kategorije: "AlphaBot" i "AlphaBot + mobile app". Dobit ćete nekoliko tema odnosno zadataka na izbor, ovisno o vašim preferencijama. Ono što će se tražiti od vas bit će prezentirati funkcionalno rješenje odabrane teme uz pomoć AlphaBota na inovativan i zanimljiv način. Od opreme jedino trebate svoj laptop, a sve ostalo je briga organizatora, koji će Vam, osim opreme, osigurat i smještaj u hotelu "Krilo", hranu i piće, stručne mentore na raspolaganju za cijelo vrijeme natjecanja, grickalice, torbe pune "goodiea", tombolu, feštu, party... i ono najvažnije osiguran fond novčanih nagrada od 20.000 kn!
I to nije sve. Nakon proglašenja pobjednika očekuje vas party i još jedno gratis noćenje s doručkom prije odlaska.
Prijavite svoj tim na https://hackathon.hotelkrilo.com/
 

Betlehemsko svijetlo mira u školi

Betlehemsko svijetlo mira donijeli su naši mladi izviđači u našu Osnovnu školu "Jesenice" na Oriju.
 
Svečana dodjela nagrada nadarenim učenicima i studentima Općine Dugi Rat za uspjeh u školskoj odnosno akademskoj godini 2018./2019. održati će se, saznajemo, u četvrtak, 19.12.2019. u dvorani nekadašnjeg kina "Dalmacija" Dugi Rat s početkom u 18 sati.
Roditelji, dopratite u kino svoj marljivi pomladak i pridružite se svečanosti i zasluženom pljesku našoj nadarenoj mladosti...  prije nego što ode iz općine na studij u metropolu.. i potom na posao u Austriju, Njemačku ili Irsku.
 
Nakon što je Općina Dugi Rat riješila imovinsko pravne odnose na građevinskom zemljištu u krugu Osnovne škole Jesenice, te izradila Idejni i Glavni projekt, ishodovala Građevinsku dozvolu, dokumentaciju je predala Splitsko-dalmatinskoj županiji. Naša županija je danas objavila Prethodno savjetovanje na elektronskom oglasniku javne nabave Narodnih novina za nabavu radova dogradnje školske sportske dvorane na postojećoj školskoj zgradi OŠ "Jesenice" u Oriju, jedan od važnih koraka koji prehodi izgradnji naše dugoočekivane školske dvorane.
Ovo je doista lijepa vijest u ovim turbulentnim vremenima za naše školstvo, pogotovo za sve naše sadašnje i buduće školarce i njihove roditelje te za nastavnike naše škole na Oriju. Hvala našim općinarima na svim učinjenim predradnjama i našim marljivim lobistima.
 
U četvrtak i petak, 12. i 13.12.2019., od 13 do 18 sati u splitskom klubu Zona održat će se edukacija o participativnom budžetiranju, relativno novoj mogućnosti uključivanja građana u planiranje javnih proračuna. Sudjelovanje je besplatno, uz rezervaciju putem prijavnice dostupne na klubzona.net.
- Participativno budžetiranje demokratski je alat kojim se odluke o raspodjeli dijela javnih sredstava donose u izravnoj suradnji s građanima, uz prethodnu raspravu i razradu ideja. Sudionici edukacije osvijestiti će svoju ulogu u procesu participativnog budžetiranje te znanja i iskustva potrebna za aktivno sudjelovanje, a upoznat će se i sa izazovima i zabludama te primjerima dobre prakse participativnog budžetiranja. Anja Marković, voditeljica edukacije, aktivno je uključena u realizaciju participativnog gradskog proračuna Grada Dubrovnika u koji su uključeni čak i učenici dubrovačkih škola - objašnjava Goran Biličić iz Info zone, napominju napominjući da aktivnost organiziraju kao suradnici Platforme Doma mladih, u sklopu projekta 'Gradimo Dom zajedno' koji je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.
 
Klaster za eko-društvene inovacije i razvoj CEDRA Split objavio je javni poziv za dodjelu vaučera za subvencioniranje troška programa osposobljavanja, prekvalifikacije i/ili usavršavanja za nezaposlene osobe s područja Splitsko-dalmatinske županije (2.500,00 kn). Moguće ga je iskoristiti za pohađanje bilo kojeg odabranog programa koji započinje najkasnije do 28.2.2020. godine u obrazovnim institucijama na području Splitsko-dalmatinske županije. Naša županija partner je na projektu, a na ovoj poveznici nalazi se sadržaj objavljenog javnog poziva. Rok za podnošenje prijave je 9.12.2019. u 12 sati.
 

Likovna radionica u našoj školi

Za vrijeme štrajka u našoj Osnovnoj školi "Jesenice" na Oriju održala se zanimljiva adventska likovna radionica pod vodstvom likovne umjetnice Jagode Kecman na kojoj su naši nastavnici i  poduzetna i marljiva tajnica osmislili i izradili lijepe adventske čestitke i suvenire. Uz lijepu i opuštajuću radionicu, uz kavu, kolače, sok i puno čašica razgovora ugodnog, na trenutak se zaboravilo na štrajk prosvjetara, krizu obrazovnog sustava i sumorne egzistencijalne probleme učitelja naše djece.
 

Štrajk je gotov, nastava se nastavlja

Usklađenjem porasta koeficijenata u vremenu i dogovorom između sindikata i Vlade RH okončan je štrajk nastavnika koji je trajao više od mjesec dana. Nastava u školama nastaviti će se u utorak, 3.12. U našoj OŠ Jesenice na Oriju po rasporedu u utorak ujutro nastavlja se održavanje razredne nastave, a predmetne u popodnevnom terminu. Djeca su opet u školama, a nastavnici su napokon povratili dostojanstvo. Jupi! Mora da smo u predizbornom ili predblagdanskom vremenu.. u kojem ovim osokoljeni neće u štrajk sada krenuti i liječnici, policajci, carinici... Ma koje reforme? Koji bakrači?

Nastavnici će, kako se i nagađalo, dobiti traženo povećanje kroz koeficijente i to: prvo od 1.12. ove godine, za plaću koja ide u siječnju iz proračuna za 2020., ide povećanje za 3 posto kroz povećanje koeficijenta. Drugo povećanje za 1 posto bit će 1.6. pa će u 2020. doći do povećanja od 4 postotna boda. Dodatnih 2 posto će biti isplaćeno od 1.1.2021. Pitanje nenastavnog osoblja bit riješeno sporazumom koji će biti dodatak granskom kolektivnom ugovoru i vrijediti do prosinca 2022. Dani u štrajku biti će plaćeni, ali ne i nadoknada nastave.
Glede nadoknade dana provedenih u štrajku, a uzimajući u obzir školske kalendare, zimski praznici trajali barem dva tjedna, od 24. prosinca do 6. siječnja (Badnjak – Sveta tri kralja), a proljetni bi trajali svega tri dana, od 10. do 13. travnja (Veliki petak – Uskrsni ponedjeljak), a nastavna godina trebala bi biti produljena do 26. lipnja 2020. S današnjim danom škole će morati nadoknaditi najviše 16 dana propuštene nastave. 
 
Frontalni štrajk u svim školama i svim županijama svaki dan do ispunjenja zahtjeva, tj. ispunjenja koeficijenata, veći i manji prosvjedi od kojih je najveći bio onaj u ponedjeljak na Trgu bana Jelačića, akcije su kojima će prosvjetari biti svakodnevno vidljivi - nakon što je štrajk u školama ušao u novi mjesec, a sindikati, kako su ranije najavljivali, potpuno zaoštrili odnose prema Vladi. Podsjetimo, Vlada je nakon maratonskih pregovora ponudila obrazovnim sindikatima povećanje plaća u 2020. za ukupno 10,4 posto, ali nije prihvatila njihov zahtjev za povećanjem koeficijenata složenosti poslova za 6,11 posto. Sindikalni čelnici istaknuli su da vladina ponuda nije ono što su tražili, ali ne žele sami odlučiti o tome, već će konačnu odluku donijeti učitelji i nastavnici na sindikalnom referendumu.

U našoj OŠ "Jesenice" na Oriju se također nastavljaja štrajk. Do daljnjega nema nastave osim nastave za produženi boravak koja će se održati prema rasporedu. Kontakt osoba u školi za detaljnije informacije je Darija Juričev, a kontakt e-mail je ured @ os-jesenice-dugirat.skole.hr
 

Zašto profesori štrajkaju?

Zašto štrajkaju profesori, učitelji i ostali zaposleni u školama? Zato što je u ovoj državi malo tko od srednje klase ostao. Nekada su štrajkali metalci, brodograditelji, tekstilci... Nema više radnika. Ostali su samo, kako se to novokršćanski kaže, potrebiti, da ne bismo govorili o sirotinji. I, naravno, zaposleni u školama. To su ostaci ostataka nekad stabilnog i brojnog srednjeg sloja, uglavnom visokoobrazovani, s naglašenom građanskom intonacijom, s interesima za nova znanja koji zauzvrat svojoj ulozi društvene ravnoteže traže iole pristojan socijalni tretman koji će ih kontinuirano odvajati od gladi.
Nitko nije išao zaposliti se u školu da bi se obogatio i uvijek je to, u svakom sustavu, bio i pokazatelj stanovite društvene samopožrtvovnosti. No u vremenu kada se glupost, neprosvijećenost i nenačitanost ne samo osobito cijene nego i priželjkuju i potiču, škole su ostale zadnja smetnja na putu oblesavljivanja ljudi kao potrebe stvaranja mase uokvirene s jedne strane religijskim ideološkim imperativom, a s druge nacionalnim siledžijskim maksimumom. Školsko zvono već dugo ne samo da zove na početak sata, nego puno dramatičnije odzvanja krajem nastave jer se apatija, zatupljivanje i beskrajno eksperimentiranje strpljenjem predavača i dobronamjernim iščekivanjem učenika uvlače i u redove koji, kad padnu, moći ćemo napokon reći da imamo reformirano i rasterećeno školstvo; rasterećeno od svakog znanja i od svake pameti. Zaposleni u školama su, doduše, “prikopčani” na proračun, ali i dovoljno daleko od države da se mogu ne poistovjetiti s aparatom koji je u okviru društva odavno proglasio vlastitu samostalnost i zato osim njih i nema više tko štrajkati, piše Goran Gerovac na stranicama Večernjeg lista.