Djeca u suvremenom hrvatskom društvu

dijetenasiljeTijekom 20. stoljeća snažan zamah društvenih promjena u svijetu i napredak znanosti i tehnologije počinio je veliki utjecaj na razvoj djece i mladih ljudi. Zbog prezaposlenosti, roditelji, posebice samohrane majke i očevi, često nisu bili u mogućnosti dovoljno se posvetiti odgoju i obrazovanju djece te ih zadovoljavajuće pripremiti za samostalan život, a slična situacija je i danas. Djeca su izložena obilju informacija tiskanih i elektroničkih medija, no zbog nedovoljnog iskustva prosudbe ne mogu kritički razlikovati pozitivne i negativne sadržaje, posebice u slučajevima kada nisu odgojena u ozračju ljubavi, mira i prijateljstva.. Tragični događaji u prošloj i ovoj godini, kada su zbog mladenačkog nasilja izgubili živote Luka Ritz (18 godina), Frano Despić (18 godina) i Aleksandar Abramov (23 godine), ostat će tamna mrlja u razvoju našeg društva, no nedvojbeno zapisani duboko u našim srcima. Zbog sve češćih pojava nasilja među djecom i mladima, nužno je poduzimati učinkovitije preventivne mjere kako bi se spriječili takvi nemili događaji. Ne smijemo dopustiti da se u našem društvu pojava sve većeg nasilja među djecom i mladima prešućuje i marginalizira, jer bi se agresivnost i nasilje mogli pogrešno protumačiti kao prihvatljiv načini društvenog ponašanja ...


DJECA U SUVREMENOM HRVATSKOM DRUŠTVU


Djeca zaslužuju bolji svijet, svijet bez nasilja


Djeca su izložena obilju informacija tiskanih i elektroničkih medija, no zbog nedovoljnog iskustva prosudbe ne mogu kritički razlikovati pozitivne i negativne sadržaje, posebice u slučajevima kada nisu odgojena u ozračju ljubavi, mira i prijateljstva


Pišu: Dražen Vikić-Topić, Olga Carević
Izvor: Vjesnik


denisSmatrajući da dijete treba biti potpuno pripremljeno za samostalan život u društvu i odgojeno u duhu ideala koji su proglašeni u Povelji Ujedinjenih naroda, dakle u duhu mira, dostojanstva, snošljivosti, slobode, ravnopravnosti i solidarnosti, na 44. zasjedanju Opće skupštine Ujedinjenih naroda 20. studenog 1989. usvojena je Konvencija o pravima djeteta (Rezolucija br. 44/25).

Konvencija je stupila na snagu 2. rujna 1990. i prihvatile su je 193 države. Republika Hrvatska je odlukom Vlade na sjednici 30. rujna 1993. potpisala tu povelju.

Posebno značajnu ulogu u radu na odgoju, obrazovanju i općem blagostanju djece ima Unicef (United Nations International Children's Emergency Fund). Ta organizacija osnovana je 1946. sa sjedištem u New Yorku, kao krizni fond za pomoć djeci stradaloj u Drugom svjetskom ratu.

Nakon 1950. godine Unicef usmjerava svoju aktivnost na pomoć djeci u zemljama u razvoju, uključujući liječenje i prevenciju dječjih bolesti, isporuku hrane u područja zahvaćena sušom, poplavama i ratom, kao i na izgradnju vrtića, škola i drugih dječjih ustanova.

Kako bi se što više senzibilizirala javnost o važnosti Konvencije o pravima djeteta i aktivnostima Unicefa, organizirane su mnoge humanitarne akcije u svijetu s namjerom prikupljanja sredstva za programe pomoći djeci.

on plačePrisjetimo se prvog humanitarnog koncerta u Hrvatskoj pod naslovom »Kad bi svi« (pjesma Arsena Dedića) održanog prije šest godina u dvorani Vatroslava Lisinskog, s idejom da se udružimo za djecu i s djecom izgradimo bolji svijet u kojem će biti manje nasilja. Kada se danas vraćamo ideji tog koncerta, nameće se pitanje koliko smo u tome uspjeli.

Tragični događaji u prošloj i ovoj godini, kada su zbog mladenačkog nasilja izgubili živote Luka Ritz (18 godina), Frano Despić (18 godina) i Aleksandar Abramov (23 godine), ostat će tamna mrlja u razvoju našeg društva, no nedvojbeno zapisani duboko u našim srcima. Zbog sve češćih pojava nasilja među djecom i mladima, nužno je poduzimati učinkovitije preventivne mjere kako bi se spriječili takvi nemili događaji.


Ne smijemo dopustiti da se u našem društvu pojava sve većeg nasilja među djecom i mladima prešućuje i marginalizira, jer bi se agresivnost i nasilje mogli pogrešno protumačiti kao prihvatljiv načini društvenog ponašanja


Osim takvih ekstremnih pojava, ne smiju se zanemarivati ni slučajevi netolerantnog ponašanja djece prema svojim vršnjacima drugih nacionalnosti ili vjeroispovijesti, kao i prema djeci s poteškoćama u razvoju i invaliditetom, što se sve češće javlja u našim školama.

U sprječavanju neprihvatljivih oblika ponašanja djece i mladih veliku ulogu ima kućni odgoj i roditeljsko učenje toleranciji i humanosti.


huligani


Zasigurno je da učinkovitija povezanost i suradnja svih relevantnih institucija koje su uključene u odgoj, obrazovanje, brigu o zdravlju i zaštiti djece može znatno pomoći u provođenju programa odgoja u ozračju ljubavi, mira i prijateljstva.

Takvo je promišljanje bio i osnovni poticaj da se organizira interdisciplinarni skup pod nazivom »Djeca u suvremenom hrvatskom društvu«, te se s različitih stajališta struke sagledaju i rješavaju problemi s kojima se suočavaju djeca u suvremenom društvu.

Skup je održan 12. prosinca 2009. u Velikoj sjedničkoj dvorani HAZU-a u organizaciji Znanstvenog vijeća za mir i ljudska prava, HAZU, u suradnji s Hrvatskim pedijatrijskim društvom, Ministarstvom zdravlja i socijalne skrbi i Unicefom za Hrvatsku.

Na otvaranju, uvodno predavanje je održao akademik Davorin Rudolf, predsjednik Znanstvenog vijeća za mir i ljudska prava HAZU-a, pod naslovom »Međunarodnopravna zaštita djeteta u svijetu«.

mila jelavićPotom su slijedila izlaganja ostalih sudionika, pa je tako dipl. iur. Mila Jelavić govorila o radu pravobraniteljice za djecu, Andreas Konstaopoulos o primarnoj zdravstvenoj zaštiti u Europi, prof. dr. sc. Goran Šimić opisao je vanjske utjecaje na rani razvoj mozga djeteta, doc. dr. sc. Ines Joković prikazala je ranu intervenciju u djetinjstvu s edukacijsko-rehabilitacijskog stajališta, doc. dr. sc. Maja Miškulin navela je skrivene opasnosti u hrani i utjecaj hrane na zdravlje djeteta, dr. sc. Irena Bralić upozorila je na pretilost u djece, dr. sc. Renata Miljević-Ridjički iznijela je promišljanje o komunikaciji roditelja i djece, doc. dr. sc. Gordana Buljan Flander razmatrala je problem djeteta i interneta i koliko se trebamo brinuti da djeca ne provode previše svog vremena koristeći elektroničke medije, doc. dr. sc. Aida Mujkić govorila je o nesrećama u djece.

Prof. dr. sc. Dubravka Kocijan Hercigonja posebno je obradila pojavu samoubojstava u djece, a novinar Zdenko Duka i prof. dr. sc. Stjepan Malović upoznali su sudionike s temom dijete i mediji. Posebno je upozorenje javnosti uputila dr. med. Goranka Petrović u vezi s konzumacijom alkohola u dječjoj dobi.

Taj značajan skup, koji je organizirao HAZU, zaključen je predavanjem doc. dr. sc. Tončija Matulića s indikativnim naslovom »Dijete kao dar ili proizvod«.

U kontekstu navedenih tema sjetimo se prekrasne misli nobelovca Alberta Einsteina (1879.-1955.): »Riječi o napretku društva nemaju nikakva smisla sve dotle dok na svijetu žive nesretna djeca«.

U vezi s humanitarnim djelovanjem za djecu i mlade svakako treba spomenuti akciju »Korak u život«, koju je prošle godine pokrenuo Rotary klub Zagreb Kaptol, s namjerom da se financijski osigura školovanje na studiju mladima iz dječjih domova i udomiteljskih obitelji.


dijete


Tom su prilikom sakupljena sredstva za čak 33 stipendije. Ove je godine kao finale te humanitarne akcije održan predbožićni koncert 19. prosinca u zagrebačkoj dvorani Arena, na kojem je nastupio tenor Jose Carreras, sopranistica Celine Byrne i Toni Cetinski, Akademski zbor »Ivan Goran Kovačić«, djevojački zbor »Zvjezdice« i Zagrebačka filharmonija pod ravnanjem dirigenta Ive Lipanovića.

U svom obraćanju publici, Jose Carreras je, između ostalog, naglasio kako podržava sve humanitarne akcije koje podupiru mlade ljude u ostvarivanju njihovih nadanja u bolji život, školovanje i zaštitu zdravlja. Koncert je ujedno bio i »memento« nedavno preminulom dirigentu maestru Vjekoslavu Šuteju, koji je te večeri trebao dirigirati Zagrebačkom filharmonijom.

Promišljajući o životu i problemima djece i mladih, posebice o njihovom prijateljstvu međusobno, ali i sa starijim generacijama, prisjetimo se nekih misli Marija Tulija Cicerona (106. pr.n.e. - 43. pr.n.e.) objavljenih u dvojezičnom, latinsko-talijanskom izdanju (Ciceronis Laelius de Amicitia, Instituto Editoriale Italiano, La Santa, Milano 1929.).

Tako je u jednom od svojih govora o prijateljstvu, Ciceron rekao: »Ja vas sokolim da prijateljstvo cijenite više od svih ljudskih stvari, jer prijateljstvo odgovara našoj prirodi, pogoduje nam kada su prilike povoljne, ali i onda kada su trenuci teški«.


obitelj

Povezani članci

Who's Online

We have 119 guests and no members online