Radionica: pokreni vlastiti posao

Visoka škola za menadžment i dizajn Aspira organizira radionice za pokretanje vlastitog poduzeća namijenjene nezaposlenim osoba s područja s Splitsko-dalmatinske županije. Ciklus će pokriti teme: izrada financijskog plana, financijsko-ekonomsko poslovanje, EU fondovi, marketing i menadžmenta. Cilj radionica je potaknuti nezaposlene na samozapošljavanje te ojačati svijest i znanja o poduzetništvu. Radionice će održavati profesori Visoke škole Aspira s dugogodišnjim iskustvom rada kako u struci tako i u nastavi u navedenim područjima.Radionice su za sve sudionike besplatne, a obaveza sudionika je donijeti ili poslati potvrdu s HZZ-a o statusu nezaposlene osobe, saznaje InfoZona. Radionice se održavaju u sklopu projekta "Lokalnim partnerstvima do svijeta rada". Zainteresirani se mogu prijaviti za sudjelovanje u Splitu (početak 22.10.), Trogiru (početak 28.10), Makarskoj (početak 04.11) ili pak u Sinju (početak 11.11.). Prijaviti se možete putem poveznice. Za više informacija i prijave posjetite web stranicu ili Facebook stranicu ASPIRE, ili pak nazovite na broj +385(21)383672 ili pošaljite mail na petra.sinovcic @ aspira.hr.
 
Kako se odgovorno odvaja otpad, kako se živi pored reciklažnog dvorišta, kako izgleda polupodzemni kontejner 'Molok' i koje su njegove prednosti, samo su neka od pitanja na koje će zainteresirani građani dobiti odgovore posjetom reciklažnom dvorištu 'Peovica' u Zakučcu. Posjet moderno uređenom reciklažnom dvorištu kod Omiša, u organizaciji stranke Pametno, održat će se u subotu, 26.10.2019. s polaskom u 9 sati (iz Splita, sjeverna strana Kauflanda, Ravne njive) i predviđenim povratkom na isto mjesto do 12.30 sati. Direktor komunalnog društva 'Peovica' Leonardo Ljubičić sa suradnicima upoznati će ih sa zakonskim odredbama i financijskim obvezama odvajanja otpada.
Predsjednica splitskog ogranka stranke Pametno i gradska vijećnica Kristina Vidan u najavi izleta istaknula je da na ovaj način žele građanima pružiti priliku za upoznavanje s održivim sustavom gospodarenja otpadom i otkloniti strahove od života u blizini reciklažnog dvorišta, jer kad je ono uređeno prema pravilima struke nema neugodnih mirisa i štetnih emisija u okoliš, piše Dalmatinski portal.
 

Postani stipendist: neka HBOR nešto da i tebi!

Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) raspisala je natječaj za dvije studenstke stipendije i zapošljavanje u Sektoru informacijskih tehnologija po završetku studija. Za stipendiju mogu konkurirati redovni studenti 3. godine preddiplomskog studija, 1. ili 2. godine diplomskog studija matematičkih, informatičkih i srodnih usmjerenja. Potrebno je odlično poznavanje hrvatskog i engleskog jezika u govoru i pismu. Stipendija od najmanje 2.200 kuna do najviše 2.700 kuna neto mjesečno će se isplaćivati tijekom 12 mjeseci, u trajanju od jedne do tri akademske godine, a također uključuje i obavljanje stručne prakse, pružanje pomoći oko izbora i izrade diplomskog rada, te učenje u okviru edukacijskoga i mentorskog programa, kreiranoga za stipendiste, saznaje InfoZona. Stipendiste čeka i posao u HBOR-u odmah po završetku fakulteta u Zagrebu, u Sektoru informacijskih tehnologija, na jednom od sljedećih radnih mjesta: programer, sistem analitičar ili sistem administrator. Rok za prijavu je 31.10.2019., a više detalja o propozicijama i načinu prijave zainteresirani mogu pronaći na poveznici.
 
Štrajk nastavnika se nastavlja. U ponedjeljak nije bilo nastave u svim osnovnim školama, pa tako ni u našoj, OŠ "Jesenice" na Oriju. Sva djeca koja su došla u ponedjeljak u školu bila su zbrinuta. Od utorka se štrajk nastavlja cirkularno, po županijama. U našoj županiji i u srijedu će biti nastave. Eto, ispada vijest kada u školi ima nastave. Ali štrajk nastavnika ide dalje, do ispunjenja zahtjeva, odnosno usklađenja koeficijenata. Ili dogovora s vladom.
 
Humanitarna udruga Talaja Dugi Rat objavljuje natječaj za dodjelu novčanih potpora učenicima i studentima slabijeg imovnog stanja ili s posebnim potrebama za 2019./2020.g. Udruga u školskoj/akademskoj 2019./2020.g. dodjeljuje potporu redovnim osnovnoškolskim, srednjoškolskim učenicima i potporu redovnim studentima dodiplomskih studija te potreban broj potpora osobama s posebnim potrebama. Visina mjesečne potpore za učenike je 500,00 kn, a za studente 700,00 kn. Pravila i detalje natječaja potražite u nastavku članka. Rok za prijavu na natječaj je 15.10.2019.
 

Štrajk u svim osnovnim i srednjim školama

U četvrtak, 10.10.2019. u svim osnovnim i srednjim školama održati će se štrajk profesora i učitelja pa djeca neće imati nastavu, pa tako i u našoj OŠ Jesenice na Oriju. Dakle roditelji, sutra nema nastave za vaše đake. Djeca koji ipak dođu u školu biti će zbrinuta, djeca na produženom boravku također, ali nastave neće biti, naglašavaju u OŠ "Jesenice" na Oriju.
Podsjetimo, u srijedu je propao postupak mirenja između vlade i školskih sindikata, pa je Sindikata hrvatskih učitelja i Nezavisni sindikata zaposlenih u srednjim školama krenuo u štrajk.

U svim školama naše ICT županije nastavlja sa štrajkom nastavnika i sutra, u petak, 11.10., a za ponedjeljak nastava je prema rasporedu.. barem u Osnovnoj školi "Jesenice" na Oriju.

Ajmo naši... i za učitelje-ice!
 

Stipendije u turizmu

Ministarstvo turizma raspisalo je poziv za sufinanciranje stipendija učenika i studenata tijekom obrazovanja za zanimanja u turizmu i ugostiteljstvu za ak.god. 2019/20. Ukupni iznos stipendije može iznositi najviše 1.200 kn po korisniku mjesečno.  Prijavitelji mogu biti pravne osobe koje su registrirane za obavljanje ugostiteljskih usluga u objektima iz skupine hoteli i skupine kampovi, ili u turističkoj agenciji, te županijske obrtničke komore. Ministarstvo odobrava 50% ukupnog iznosa stipendije, a partner drugih 50%. Natječaj je otvoren do 25. studenog, a više informacija potraži ovdje.
 

Predavanje o mogućnostima studiranja u inozemstvu

Informativno predavanje o mogućnostima studiranja u inozemstvu prvo je događanje u splitskom Klubu Zona u listopadu 2019. Predavanje će se održati u četvrtak, 3. listopada, u 18 sati.  - Bit će to prilika za informirati se o mogućnostima studiranja u Velikoj Britaniji, Danskoj, Nizozemskoj i drugim zemljama svijeta, ali i za saznati više o profesionalnom usmjeravanju, programima srednjoškolske razmjene, tečajevima jezika te programima volontiranja i usavršavanja - poziva Morana Erdelja iz BHV Education, ističući njihovih 25 godina savjetovanja i više od 10 tisuća uspješnih polaznika raznih obrazovnih programa.
 

Škola glume za djecu

Centar za kulturu Omiš vrši upis novih polaznika u petu sezonu Škole glume Dječjeg kazališta Harlekin Omiš. Upisuju se djeca od 6 do 18 g. kroz cijeli rujan pozivom na kontakt telefon 021/559-400 (s naznakom za Harlekin - Školu glume) svakog radnog dana od 8 do 15 sati, te osobno krajem rujna na zajedničkom satu sa voditeljicom škole glume dramskom umjetnicom Ivanom Giove Župa. Pozivamo sve zainteresirane na Otvoreni sat (upisi) u srijedu, 25.9.2019. u 19 h u Ilirsko sjemenište na Priku. Cijena mjesečne članarine je kao i prošlih godina - 130 kn za dva školska sata tjedno. Ovisno o grupama i dogovoru moguće je jednom tjedno dva sata ili dva puta po jedan sat, a naknadno će se dogovoriti i termini škole glume koja će se održavati u dvorani Ilirskog sjemeništa na Priku. Početak dramskog studija je 2.10.2019. (sat po dogovoru). Mole se polaznici dramskog studija koji su bili upisani proteklih godina da potvrde svoje daljnje pohađanje.
 

InfoZona: Sve o obrazovanju u inozemstvu

Stručni IntegralEdu tim u periodu od 16. do 27. rujna 2019.g. posjetit će preko 10 hrvatskih gradova i tako „otrčati“ EDUmarathon!
Svrha EDUmarathona je educiranje mladih ljudi o mogućnostima visokog obrazovanja u inozemstvu, kojih često nisu svjesni zbog manjka informacija, piše portal InfoZona.hr. Upravo zato će na predavanjima saznati sve bitne informacije – o studiju, troškovima, smještaju, zajmovima, stipendijama i doznati iskustva drugih studenata. Obrazovni savjetnici će biti dostupni za sva pitanja i nedoumice nakon predavanja, na konzultacijama ili tijekom predstavljanja u srednjim školama. U Splitu će se predavanje održati 18.9. u Gradskoj knjižnici Marka Marulića s početkom u 19 h.. Dan poslije predavanja su organizirane besplatne konzultacije za sve zainteresirane za studij u inozemstvu, od 9 do 13 sati. Ulaz na sve događaje je besplatan, jedino se potrebno prijaviti OVDJE.
 

Festival dizajna u Splitu

Otvorene su prijave za sudjelovanje na projektu studenata Udruge DVK (dizajna vizualnih komunikacija) – Festival dizajna "KOMBO od 3". Projekt je zamišljen u obliku radionica koje završavaju javnom izložbom radova, a trajat će od 16. do 21. rujna na Umjetničkoj akademiji u Splitu. Radionice se sastoje od ilustracije, dizajna i fotografije a predavači na radionicama će biti studenti Dizajna vizualnih komunikacija na diplomskoj razini. Tema ovogodišnjeg festivala je IDENTITET. Sve se održava na Umjetničkoj akademiji u Splitu na odsjeku Dizajna vizualnih komunikacija. Tijekom prvog dana festivala, 16. rujna, predstavit će se projekt i otvoriti izložba studenata DVK. Festival će završiti 21. rujna izložbom radova koji su nastali na radionicama i neformalnim druženjem u vrtu ESC na akademiji. Pozvani su svi koji studiraju dizajn i srodne fakultete (grafika, arhitektura, modni dizajn, građevna, fotografija...). Sve što trebate ispuniti je prijavu na sljedećim pčoveznicama: ZA STUDENTE UMJETNIČKE AKADEMIJE U SPLITU i za ZA STUDENTE OSTALIH FAKULTETA U HRVATSKOJ . Poslije prijave dobit ćeš više informacija na mail. Studentima izvan Splita osiguran je smještaj za šest dana festivala, uz malu nadoplatu (160 kn). Projekt je sufinanciran od strane Sveučilišta u Splitu. Za sve dodatne informacije provjeri Facebook stranicu i Instagram (@ udruga_dvk) udruge ili se javi na mail \n This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .
 

SFF: Umjetna inteligencija jučer i danas

Ovogodišnje izdanje Split Film Festivala donosi nam, osim zanimljivog filmskog programa, i razna predavanja o relevantnim društvenim pitanjima, pa će zainteresirani tako u četvrtak, 19.9. u 17 h na UMAS-u (Ulica slobode 28, Split), imati priliku poslušati predavanje Darka Stipaničeva, profesora splitskog FESB-a, o umjetnoj inteligenciji, pod nazivom "Umjetna inteligencija jučer i danas".
 
ICT županija, uspjeli projekt naše županije i ove godine za učenike viših razreda osnovnih i svih razreda srednjih škola, organizira besplatnu školu programiranja EDIT CodeSchool 2019/20 za koju se planira upis oko 600 djece u 20 osnovnih i srednjih škola na području 9 gradova - Omiša, Splita, Solina, Kaštela, Trogira, Imotskog, Sinja, Makarske i Supetra na Braču. Prijave za ovogodišnji, treći po redu, EDIT CodeSchool krenule su 9. rujna i traju do 19. rujna, a više informacija zainteresirana djeca i njihovi roditelji mogu potražiti na www.ictzupanija.hr/edit. Djeco, prijavite se!
 
Trinaest udruga za zaštitu osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju, među kojima su i omiške udruge AGAPE i PRIJATELJ poslale su otvoreno pismo Vladi i nadležnim ministarstvima te pravobraniteljici za djecu i pravobraniteljici za osobe s invaliditetom, kojim se upozorava na propuste počinjene u primjeni Pravilnika o pomoćnicima u nastavi i stručnim komunikacijskim posrednicima zbog kojih je nekoliko stotina učenika s teškoćama u razvoju diljem Hrvatske započelo novu školsku godinu bez pomoćnika u nastavi odnosno stručnih komunikacijskih posrednika. Otvoreno pismo prenosimo u nastavku članka u cijelosti..
 

Koncertni klavir u atriju OŠ Jesenice

Osim produženog boravka u školi i najnovije najave izgradnje školske sportske dvorane, još jedna novost dočekala je učenike u atriju Osnovne škole "Jesenice" na Oriju po dolasku na prvi dan nastave u novoj školskoj godini. Tijekom ljeta u atriju škole osvanuo je pravi, pravcati - koncertni klavir! Vrijedna donacija amaterske udruge "Putalj" iz Kaštel Sućurca, na čemu im od srca čestitamo, uspješno je realizirana zahvaljujući prijatelji(ca)ma škole, marljivoj tajnici i ravnatelju škole te velikoj logističkoj pomoći djelatnika Vlastitopg pogona Općine Dugi Rat. Sasvim funkcionalni koncertni klavir je u školi, a nakon uštimavanja istoga ostaje nam samo pričekati na pozivnicu na prvi koncert...