Zanimljivosti..

Kuma Tole Sudić, jedina mještanka Kruga

U Dugoratskom zaseoku Krugu (Jesenice) živi kuma Tole Sudić, najstarija mještanka tog sela poviše Dugog Rata. U ugodnom društvu Slavka Brničevića nedavno smo posjetili tu 94-godišnju babu ili kako je od milja najčešće oslovljavamo, kumu Tolu Sudić, koja danas jedina živi u ovom zaseoku poviše Dugog Rat, u kojem je prije pedesetak godina živilo više od 200 žitelja. Kuma Tole danas slabo čuje, ali se još vrlo dobro sjeća svojih prvih školskih sati, i ostalih doživljaja i događaja. Ta proživila je tri rata: Prvi i Drugi svjetski rat kao i ovaj posljednji, Domovinski, a godine 1943. ostala je  bez muža. Udovicu život nije mazio. Kad je ostala bez supruga, ostala je bez ikakve zaštite, pa često zna kazati kako je prošla kalvariju, bijedu i neimaštinu, ali se ne da. Život ide dalje. I u starom selu ...

Tekst i slike: Davor Grgat
 
Zahvaljujući poprilično dobrom zdravlju, kuma Tole sjećanja naviru tako brzo da bi i roman mogla napisat, a zapisa pogotovo zavređuju pojedinosti, kojih se ne sjećaju ni mnogo mlađe osobe od kume Tole.
 
Pravo je zadovoljstvo slušati ju, pogotovo kada govori koliko je zemlje prekopala, jer tvrdi da ne bi stalo ni u tri broda koliko je trudom prošlo zemlje preko njenih ruku, a i dan-danas ne miruje, premda je u poodmaklim godinama.

Kuma Tole i Slavko Brničević ispred njene kuće u Krugu.
 
Kod razgovora s njom trebate joj se približit da bi čula što joj se govori, ali uza sve to "drži" je vesela narav i želja za radom... kako ne bi zalegla u krevet.
 

Povezani članci

Who's Online

We have 160 guests and no members online