Deseta godišnjica smrti Ranka Marinkovića

Ranko MarinkovićDeseta godišnjica smrti književnika Ranka Marinkovića obilježit će se u gradu Visu na književnoj večeri u petak u 18.30 u Gradskoj knjižnici i čitaonici "Vis". Na sam dan njegove smrti Vis će se ujediniti, podsjetit će publiku i medije što je do sada učinjeno u Visu i Komiži vezano uz život i rad Ranka Marinkovića. U Visu se od 2008. godine svake godine realiziraju događanja vezana uz projekt nazvan "Memorijalni prostor Ranko Marinković" ...


U SPOMEN VIŠKOM VOLTAIREU

Deseta godišnjica smrti Ranka Marinkovića

Piše: K. R. / Vjesnik
Izvor: Vjesnik

VisU Visu zalaganjem gradonačelnika Ive Radice postoji od lani Memorijalna soba Ranka Marinkovića s mnogim njegovim fotografijama, sabranim djelima i ostalim prikupljenim zapisima (tiskani i snimljeni), kao npr. oni od Joška Božanića i Jakše Fiamenga, te Milana Bešlića i Antuna Vrdoljaka, ali i šah na kojem je viški Voltaire igrao u Hrvatskom kulturnom klubu u Zagrebu.

U Visu se od 2008. godine svake godine realiziraju događanja vezana uz projekt nazvan »Memorijalni prostor Ranko Marinković«, a dosad je voditeljica Anči Fabijanović imala punu potporu Ministarstva kulture RH, Grada Visa, Ogranka Matice hrvatske Vis, Zaklade HAZU, LZMK, HKK Zagreba i mnogih drugih, pa i obitelji velikoga hrvatskoga književnika.

Na događanjima su sudjelovali i Amatersko kazalište »Ranko Marinković« izvedbom predstave »Prah«, Tonči Vrdoljak, Srećko Lipovčan, Bruno Kragić, Špiro Guberina, Milan Bešlić, Radovan Bužančić, Dragutin Lucić Luce i drugi.

Ranko MarinkovićU Komiži su pet puta bijenalno održani znanstveni skupovi »Dani Ranka Marinkovića«, a do sada su tiskana četiri zbornika. Umjetnički voditelj bio je, sve do svoje smrti, akademik Nikola Batušić, a sada ih vodi akademik Krešimir Nemec.

Osnivači i organizatori te manifestacije su Grad Komiža i HAZU, Razred za književnost. Na znanstvenim skupovima u Komiži sudjelovali su i akademici Ante Stamać, Tonko Maroević, Vlaho Bogišić, Georgij Paro, Velimir Visković i Bruno Kragić.

U petak navečer, 28. siječnja, u posebno pripremljenom programu, u kojem će uz Anči Fabijanović sudjelovati predsjednica Ogranka MH Vis Dobrila Cvitanović i profesorica Srednje škole »Antun Matijašević Karameneo« Ivana Koceić te učenici te škole, pročitat će se oproštaji od prije 10 godina, a pisali su ih Jakša Fiamengo, Joško Božanić, Ivo Frangeš...

Uz ulomke iz djela Ranka Marinkovića (»Kiklop«, »Glorija«, »Albatros«, »Ruke«...) predočit će se odjeci iz medija vezano uz događanja u Visu i Komiži te riječi književnika Jakše Fiamenga.

Govorit će se o tome kakva je recepcija Marinkovićeva djela danas, bit će pročitane pjesme koje su Ranku posvetili Boris Maruna i Anđelko Novaković, ali i što je novoga napisano o velikom Ranku.

Ranko Marinković

Povezani članci

Who's Online

We have 128 guests and no members online