Raspisan natječaj za Fullbrightove stipendije

Studiranje u USAFullbrightova zakladaMinistarstvo znanosti, obrazovanja i Veleposlanstvo SAD u RH raspisuje natječaj za stipendije programa Fullbright i programa Hubert H. Humphrey za akademsku godinu 2010/2011. Program Fullbright nudi stipendije za postdoktorska istraživanja u trajanju od jednog ili dva semestra; stipendije za prijedoktorska istraživanja u trajanju od dva semestra; doktorski studij iz područja prirodnih i tehničkih znanosti na vodećim američkim sveučilištima (5 godina). Natječaj je otvoren za sva znanstvena područja, a prioriteti su navedeni u nastavku članka gdje možete pročitati cjeloviti tekst natječaja objavljenog u dnevnim listovima ...

REPUBLIKA HRVATSKA
MINISTARSTVO ZNANOSTI, OBRAZOVANJA I ŠPORTA
FULLBRIGHT

 
Izvor: MZOS, SD

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i Veleposlanstvo SAD u RH raspisuje natječaj za stipendije programa Fullbright i programa Hubert H. Humphrey za akademsku godinu 2010/2011.
 

A) Stipendije programa Fullbright
 
1. Stipendije za postdoktorska istraživanja u trajanju od jednog ili dva semestra
 
2. Stipendije za prijedoktorska istraživanja u trajanju od dva semestra (uvijet: akademski naziv magistra znanosti ili upisan doktorski studij u RH)
 
Natječaj je otvore za sva znanstvena područja. Prioritet: ekonomija/poslovno upravljanje, pravo, političje znanosti, javna politika, javna uprava, amerikanistika, antropologija, povijest, sociologija, turizam, poljoprivreda, bio-znanosti, tehničke znanosti, informacijska tehnologija, zaštita okoliša.
 
3. Doktorski studij iz područja prirodnih i tehničkih znanosti na vodećim američkim sveučilištima (5 godina)
 
Područja/polja/grane: zrakoplovstvo, raketna i svemirska tehnika, agronomija, astronomija i astrofizika, biologija, biomedicina, kemija, računarstvo, elektroenergetika, strojarstvo, elektrotehnika, građevinarstvo, kemijsko inženjerstvo, rudarstvo, nafta i geološko inženjerstvo, ekologija i zaštita okoliša, geoznanosti, geologija, geofizika s meteorologijom, informacijske znanosti, materijali, matematika, neuroznanost, znanost o moru, javno zdravstvo, fizika. Stipendija pokriva sljedeće troškove: školarinu, mjesečnu stipendiju do 36 mjeseci zdravstveno osiguranje i osiguranje u slučaju nesreće, sredstva za knjige i opremu, sredstva za stručne skupove, putne troškove, posebno prilagođene dodatne aktivnosti, mogućnost prijave na natječaj za dodatna sredstva za istraživanje.
 
Nakon tri godine očekuje se od američkih sveučilišta da pokriju troškove do završetka doktorskog studija
 
Više informacija o ovom programu može se dobiti na web-stranici Veleposlanstva SAD-a: http://zagreb.usembassy.gov/resources/fulbrlght/award.html
 

B) Stipendije programa Hubert H. Humphrey
 
Jednogodišnje usavršavanje na sveučilištima u SAD-u namijenjeno državnoj upravi, lokanoj samoupravi, pravosudnom sustavu, nevladinim udrugama, novinarima Itd., u trajanju od 10 mjeseci.
 
Uvjet: visoka stručna sprema, iskustvo u rukovođenju, pet godina iskustva u jednom od navedenih područja: novinarstvo, zaštita okoliša, državna/javna uprava, gospodarski razvoj, razvoj poljoprivrede, financije/bankarstvo, upravljanje ljudskim resursima, pravo/ljudska prava, urbanizam i regionalno planiranje, tehnologijska politika, obrazovno planiranje i upravljanje, javno zdravstvo - politika i upravljanje, obrazovanje o sprečavanju zlouporabe droga/liječenje i prevencija, HIV/AIDS - politika i prevencija, sprečavanje širenja naoružanja, podučavanje engleskog kao stranog jezika (TOEFL) - usavršavanje nastavnika ili razvoj kurikula, sprečavanje trgovine ljudima.
 

Opći uvjeti za sve kategorije (osim 3.):
 
Stipendije se dodjeljuju za istraživanje i usavršavanje na sveučilištima u SAD-u. Stipendije nisu namijenjene za razdoblje studija niti omogućuju stjecanje akademskog naziva u SAD-u.
 
Kandidati trebaju podnijeti dokaz o zaposlenju u RH i znanju engleskog jezika.
Rok za prijavu
za sve stipendije: 2. svibnja 2009.
 
Detaljne upute i prijavni obrasci nalaze se na web-stranicama Ministarstva (www.mzos.hr) i Veleposlanstva SAD-a (http://zagreb.usembassy.gov).
 
Razmatrat će se samo prijave s potpunom dokumentacijom.
 
Prijave se šalju prema naznačenom roku na jednu od dviju adresa:
 
Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa
Uprava za međunarodnu suradnju i europske integracije
Donje Svetice 38,10000 Zagreb
 
ili
 
Embassy of the United States of America
Thomasa Jeffersona 2, 10010 Zagreb

 

Povezani članci

Who's Online

We have 420 guests and no members online