Croatia Mundi: Kad Austrijanac s dreadlocksima zapleše Eru

Croatia MundiSvečanom priredbom i cjelonoćnim tulumom u petak navečer u trogirskoj su Medenoj zatvoreni 2. kulturni susreti europskih studenata kroatistike Croatia Mundi. Šezdesetak studenata hrvatskog jezika iz Austrije, Švicarske, Češke, Ukrajine i Slovenije prikazali su što su prošli tjedan naučili od svojih voditelja kroz radionice koje su pohađali. Najbrojniji su bili polaznici radionice tradicionalnog plesa, koji su izveli završni ples iz opere Ero s onoga svijeta - zgodna je bila kombinacija dreadlocksa mladog Austrijanca s hrvatskom narodnm nošnjm u koje su plesači bili odjeveni. Čuli smo par zanimljivih pjesničkih uradaka studenata s radionice pisanja poezije, a polaznici škole klapskog pjevanja, uz gromoglasnu podršku svih nazočnih, izveli su Vela Luku i U našeg Marina....

CROATIA MUNDI - OKUPLJANJE EUROPSKIH STUDENATA KROATISTIKE

Piše: Mirela Bogdan

Croatia MundiDjevojke iz dramske grupe izvele su kratku predstavu iz koje smo mogli naučiti koliko je za kvalitetan brak važno poznavanje spravljanja sarme.

Atmosferu su pjesmom dodatno podigli studenti-pjevači s radionice suvremene hrvatske glazbe, koju su i ove godine vodile Meri Jaman i Anita Valo iz benda Meritas. Voditelji programa, na gotovo savršenom hrvatskom jeziku, bili su studenti, polaznici novinarske radionice.

Projekt Croati Mundi, koji je već drugu godinu za redom uspješno organizirala nekolicina mladih intelektualaca iz splitske udruge Karika, za cilj ima promicanje hrvatskoj jezika i kulture

Croatia MundiIako zamišljeni kao okupljanje europskih studenata kroatistike - na području Europe, naime, djeluju 34 katedre pod pokroviteljstvom hrvatskog Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa na kojima se studira hrvatski jezik - ovogodišnje susrete „pojačali“ su i po jedan predstavnik Čilea i Australije.

Tijekom boravka u Hrvatskoj, sudionici Croati Mundija posjetili su Split, Solin, Trogir, Skradin, Šibenik, Imotski i Mostar.

I ovogodišnji Croati Mundi organizirani su pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, Županije splitsko-dalmatinske te gradova Solina i Trogira.

Croatia MundiCroatia Mundi

Croatia MundiCroatia Mundi

Povezani članci

Who's Online

We have 121 guests and no members online