Tribine za 'misleću' javnost

U Pučkom otvorenom učilištu prošli vikend započela je serija tribina "Zlatna vrata" kojom će se "pokušati ostvariti pozitivna sinergija pravih tema, izvrsnih knjiga, istinskih znalaca i pažljivih slušalaca" jer se, ističu pokretači, "bitna pitanja prešućuju ili klize u strančarenje i senzacionalizam, a kritička javnost potrebna demokraciji još uvijek čini njezinu najslabiju kariku". Ambicija im je pridonijeti deprovincijalizaciji javnog života grada, te pomoći mladima ne bi li se "lakše snašli u medijskoj, posebno internetskoj pustinji i prašumi".- Što je tema društveno važnija, o njoj se govori tiše, što je knjiga bolja, promovira se pred manje ljudi, a što je osoba stručnija, rjeđe se pojavljuje na televiziji. Želimo senzibilizirati "misleću" javnost za drukčiji pristup - kaže voditelj Tribine Duško Čizmić Marović o pobudama koje su ga potaknule na predlaganje ovog projekta ...

Piše: Igor Mušić / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija

No u društvu bez kritičke javnosti, kaže, u kojem "cvatu" političari bez Duško Čizmić Marovićnačela, bogatstvo bez rada, znanje bez karaktera, trgovina bez morala, znanost bez čovječnosti i religija bez odricanja, od jedne Tribina ne treba očekivati previše...

- Publika na koju se cilja jesu odrasli željni duhovnih svečanosti, studenti, te srednjoškolski nastavnici koji posljednji imaju šansu utjecati na karakter mladih - kazao je Čizmić Marović nastavljajući kako su za njih namijenili rasprave o živućoj savjesti Zapada Noamu Chomskom, o bankaru siromašnih, nobelovcu Yunusu, o "ženskoj mreži", nezaobilaznom NATO-u, povratku Indije i Kine na svjetsku scenu, ali i o sudbini hrvatskog jezika.

Prva u nizu tribina posvećena je Noamu Chomskom koji pokazuje da kontrola misli ne karakterizira samo totalitarne sustave, već da se misli građana mogu izuzetno učinkovito kontrolirati i u razvijenim demokracijama.

Na prvoj sesiji Tribine, prošli petak je gostovao Žarko Puhovski, profesor filozofije politike sa zagrebačkog Filozofskog fakulteta.

 

Povezani članci

Who's Online

We have 137 guests and no members online