Publicist i novinar Danko Plevnik o posljednjim događajima u Hrvatskoj

Referendum o braku, ćirilica, najavljeni referendum o izmjeni Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, skidanje dvojezičnih ploča, sprečavanje vodstva države da sudjeluje u vukovarskoj koloni, nogometni slučaj Šimunić,.. Ocjenu aktualnih događaja u Hrvatskoj novinari lista Novosti potražili su u razgovoru s novinarom i publicistom Dankom Plevnikom. Pročitajte ovo zanimljivo štivo ...DANKO PLEVNIK:

Josići su potrošni kao i Čondići

HDZ i njegovi sateliti stvarali su ozračje da vlast mora prihvatiti izmišljeni Stožer kao sebi ravan. To su prihvatili mediji koji još uvijek razmišljaju u ratnoj i nacionalističkoj inerciji

Piše: M. Cimeša / Novosti
Izvor: Novosti


Novosti: Kako ocijeniti aktualne događaje u Hrvatskoj (referendum o braku, ćirilica, najavljeni referendum o izmjeni Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, skidanje dvojezičnih ploča, sprečavanje vodstva države da sudjeluje u vukovarskoj koloni, nogometni slučaj Šimunić) ?

Ti su događaji toliko sinkronizirani i programirani da je postalo očigledno da se vuku iz jednog središta, kojega je predsjednik države Ivo Josipović detektirao u liku Tomislava Karamarka i operativne grupe unutar HDZ-a.

Njihov je osnovni cilj diskreditirati Vladu, pokazati kako je nesposobna vladati za razliku od HDZ-a koji ima snage i stvoriti pobunu na splitskoj Rivi u cilju zaštite hrvatskih generala, ali ih i nakon dolaska na vlast izručiti Haagu.

Nevjerojatno je to licemjerje jedne skupine građana koja sebe naziva Stožerom za obranu hrvatskog Vukovara, a nema potrebe da se i službeno registrira kao udruga, što znači da je obična ad hoc poluga za destabilizaciju vlasti u Vukovaru i Hrvatskoj, pa organizira podjelu na vukovarsku i nevukovarsku kolonu, a potom sve to demantira.

Najnovija poruka tog stožera je da ne želi sukob sa srpskom zajednicom u Vukovaru, a učinio je sve da se Srbi osjećaju nesigurnim građanima trećeg reda.

Incident nogometaša Josipa Šimunića je čista emigrantska storija: za pozdrav “Za dom spremni”, bit će u Australiji dočekan kao heroj. Da ima karaktera priznao bi to, a ne kao sve kukavice tvrditi da mu je dom iz te sintagme ljubav, a dobro zna da je to evociranje pavelićizma.

Međutim, ako u Zagrebu i u Splitu čitav stadion skandira taj pozdrav iliti nezdrav, to postaje pitanje za HNS koji bi morao prekidati utakmice.

Novosti: Je li to pokušaj državnog udara i nasilne smjene legalno izabrane vlasti?

Iza toga stoji jedan svjetonazor koji se ne može pomiriti s 21. stoljećem, s papom Franjom, s gubljenjem važnosti ideologije “tradicionalizma” među mladima koji se radije okreću tehnologiji. Kao svaki kolektivizam i ovaj desničarski najviše strahuje od implozije individualizma u vlastitim redovima, koji se već dogodio lijevom kolektivizmu. Za najboljeg kuhara Hrvatske nedavno je proglašen Tomislav Karamarko, koji se ponosio svojim jelima na natjecanju. Ovaj drugi ili prvi Tomislav Karamarko po prirodi svoje naravi, čovjek je sjene ili iz sjene i nema hrabrosti izvesti državni udar, premda bi svoju mrežu mogao dignuti u tom smjeru. Josići su samo potrošne marionete kao nekad Čondići.

Hrvatska vojska se očistila nacionalističkog balasta, ali nisam siguran da je to posve tako i u policiji čiji se pripadnik afirmirao u Vukovaru skidanjem dvojezične ploče. Hrvatska je u EU-u i NATO-u i svaki nasilni pokušaj svrgavanja demokratske vlasti bio bi sankcioniran.

Novosti: Je li ćirilica samo povod, a cilj nešto sasvim drugo?

“Ćirilica” u Vukovaru je nakon optužbe da je Željko Sabo htio potkupiti hadezeovsku vijećnicu i prelaska predsjednika vukovarskog SDP-a na desnu stranu, krenula kao političko oruđe za stvaranje turbulentne političke atmosfere i promjene lokalne vlasti.

Nakon zauzimanja Vijeća grada Vukovara krenulo se u izmjenu Statuta kojega nije priznala državna uprava. Međutim, kada se dopustio domino nacionalizma, onda je on počeo funkcionirati po cijeloj Hrvatskoj, pa su nakon toga skidane ćirilične ploče po mnogim drugim mjestima, valjda po obrnutom kršćanskom principu: “Mrzi bližnjeg svog, kao što mrziš samoga sebe!”

Novosti: Je li država u svemu tome trebala žustrije reagirati?

Milanovićeva vlast drži do nacionalističkog super ega kao i Račanova, premda se Milanović u ovom slučaju pokazao uvjerljivijim. U SAD-u ima tisuće veteranskih udruženja, ali kada je neko od njih bilo iz dana u dan na CNN-u kao da se radi o legitimnoj i legalnoj Obaminoj konkurenciji?

HDZ i njegovi sateliti stvarali su ozračje da vlast mora prihvatiti taj izmišljeni Stožer kao sebi ravan. To su prihvatili mediji koji još uvijek razmišljaju u ratnoj i nacionalističkoj inerciji i Vlada je politički razumnije reagirala tek nakon što je nekoliko puta bila javno osramoćena.

Novosti: Kako se sve to odražava na razinu ljudskih prava u RH, a posebno na srpsku zajednicu koja je ovdje dijelom bila meta, a dijelom i kolateralna žrtva?

Srpska je zajednica to doživjela kao val verbalnog nasilja i intenziviranog antisrpstva, ali ovoga puta ona nije napadnuta primarno, nego sekundarno. U Hrvatskoj se konsenzus većine postiže uglavnom na pitanjima smanjivanja prava manjine.

Danas su to bili Srbi, sutra će biti homoseksualci, prekosutra će to biti žene kojima će se referendumom htjeti zabraniti pobačaj. To je potpuno logično ponašanje za društvo koje nestaje u kontinuiranoj političkoj, ekonomskoj i moralnoj korupciji.

Međutim, živimo u dobu međunarodnih standarda ljudskih prava i vlast u rukama ima sve zakonske norme da ne dopusti njihovo reduciranje, čijoj se degradaciji suprotstavlja čak i Vladimir Šeks.

Povezani članci

Who's Online

We have 231 guests and no members online